vtbkultuur Damme

Damme

Dagtrip Antwerpen 16 juni 2018

Dagtrip Antwerpen Tentoonstelling Michaelina (MAS) Bezoek Sint-Carolus Borromeuskerk Zaterdag 16 juni 2018 Deelnameprijs: €41 of €36 voor leden vtbKultuur

Datum: 16/06/2018 tot 16/06/2018
Uur: 10:30
Uur van samenkomst: 7:15
Deuren open: 10:30
Plaats: Mas Antwerpen
Adres: Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen
Plaats van bijeenkomst: Brugge Station
Prijs leden: 36
Prijs niet-leden: 41
Thema: Beeldende kunst
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Ons jaarthema “Vlaamse Meesters” biedt ons een unieke kans voor 2 dagtrips naar Antwerpen: 16 juni en 29 september a.s. (Antwerpen is de meest uitgesproken barokke stad van de Lage Landen). Tijdens “Antwerp Baroque 2018” pakt de stad uit met overdadige programma’s die oude en nieuwe barok doet clashen. Met Peter Paul Rubens, de beroemdste inwoner van Antwerpen zitten we zeker goed.

Op zaterdag 16 juni (niet 23 zoals eerder gepland) gaan we naar het MAS (niet het Rubenshuis zoals eerder voorzien) voor “Michaelina” in de voormiddag gevolgd door “DE” barokkerk bij uitstek:
Sint-Carolus Borromeus in de namiddag. Programma als volgt:

  • 7u25: met de trein naar Antwerpen Centraal vanuit Brugge-station (verzamelen tegen 7u10 in de hall om U te voorzien van het nodige vervoersbewijs)
  • Aankomst iets voor 9u00 en dan met De Lijn naar het “Mas” (zorg vooraf voor bus-ticket !) alwaar bij aankomst “even uitblazen, koffie of thee en sanitaire voorzieningen”.
  • 10u30: geleid bezoek met gids en nodige tijd voor de tentoonstelling “Michaelina
    Deze tentoonstelling toont het uitzonderlijke talent van een zeldzame vrouwelijke artieste, Michaelina Wautier (1614-1689), tijdgenote van Rubens. (Zij waagt zich aan historiestukken op groot formaat, een uitdaging die mannelijke schilders niet aangingen). Haar meesterwerk is ongetwijfeld ‘Bachusstoet’. Ze demonstreert op groot formaat en zonder schroom haar kennis van mannelijke anatomie. Ze  beeldt zichzelf er ook op af als halfnaakte bacchante (die jou als toeschouwer zelfverzekerd in de ogen kijkt). Dit is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van deze barokkunstenares.
  • 12u15:  VRIJBLIJVENDE warme lunch in Felix Pakhuis: voor- en hoofdgerecht, tafeldranken apart te betalen in een sfeer van warme huiselijkheid èn gastronomie. Vis of vlees of vegetarisch te vermelden bij mededeling betaling.
  • 14u00 vertrek naar de Sint-Carolus Borromeuskerk: je komt ogen en woorden tekort voor dit staaltje van weelderige architecturale barok die op een Italiaanse piazza lijkt te staan. Peter Paul Rubens had als schilder-decorateur-architect een hand in de toren, de voorgevel, het hoogaltaar, het plafondstucwerk en de Mariakapel.
  • Daarna vrije tijd in Antwerpen en op eigen houtje via trein naar keuze huiswaarts.

De deelnameprijs omvat: beide bezoeken, koffie of thee en lunch. Wie niet deelneemt aan de lunch betaalt €15 (leden) - €18 (niet-leden).
Betaling van het passend bedrag via onze bankrelatie: vtbKultuur DAMME  BE51 0000 2582 7662 Beperkt aantal deelnemers: chronologische volgorde betalingen is bepalend voor deelname !!!

<
>
x