vtbkultuur Damme

Damme

Beeldreportage Kreta en Santorini

Beeldreportage Kreta en Santorini door J.P. & Mieke Demarsin-Opsommer

Datum: 22/02/2019
Uur: 19:30
Deuren open: 19:00
Plaats: Sijsele
Adres: Stationstraat 4, 8340 Sijsele
Plaats van bijeenkomst: Rostune
Prijs leden: 4
Prijs niet-leden: 5
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

  

www.vtbKultuur.be/damme      Met de steun van de stad Damme

KRETA & SANTORINI

Beeldreportage door J.P. & Mieke Demarsin-Opsommer

Vrijdag 22 februari  2019 – 19u30 (!!!)

CC. Rostune, Stationsstraat 13 - Sijsele

Deelnameprijs: €5 of €4 voor leden vtbKultuur/VAB op vertoon lidkaart

 

Beste vrienden van vtbKultuur DAMME,

 

De nieuwjaarsmaand zit erop ! De gesmaakte nieuwjaarsreceptie bleek weerom een goede start. Nu tellen we af naar een zon-zekere vakantiebestemming bij uitstek. Cultuur, erfgoed, zee  en groen komen aan bod in onze 2e reportage van 2019. Wij kregen alvast de “smaak” te pakken. U neemt best het zekere voor het onzekere om uw warm zitje te reserveren !

De familie Demarsin-Opsommer (voor de zoveelste keer bij ons te gast ) tonen hun uitmuntende beelden en filmfragmenten uit  Kreta en Santorini, Griekse eilanden die steeds bekoren. De reportage duurt  2 x 50 min. met pauze !

 

Deel 1: De Griekse mythologie getuigt van grote vindingrijkheid en verbeeldingskracht. De ontdekking van het Minoïsch paleis te Knossos in het begin van de 20e eeuw, heeft de mythe dicht bij de werkelijkheid gebracht. Santorini is wellicht het meest toeristische van de Griekse eilanden met de ondergang van de Minoïsche cultuur maar ook voor de zonsondergang als velen toestromen om het wonder te aanschouwen. Vreemde overheersers brachten niet altijd welvaart en rijkdom. Grieken, Romeinen, Moren, Byzantijnen, Venetianen, Turken en Duitsers, lieten er allemaal sporen na. En ook Paulus kwam op Kreta terecht om de bewoners te kerstenen. Geschiedenis is de rode draad in dit eerste deel.

 

Deel 2: Aandacht voor natuur, cultureel erfgoed, hedendaagse samenleving en toerisme. Vele grotten (Ida- & Diktigebergte), hoge toppen en diepe ravijnen in de Witte Bergen en de Samariakloof als Nationaal Park. Kreta produceert olijfolie, wijn, citrusvruchten en tomaten. Zandstranden aan de noordkust lokken toeristen. De producten van lokale ambachten zoals: pottenbakken, weven, haken en borduren zijn te vinden in de vele winkeltjes.

 

De typische muziek en de warme beelden nodigen zeker uit  voor  een zeer aangename avond !

Niet wachten maar  zonder dralen aanmelden bij penningmeester Willy Soenens,  willysoenens@telenet.be  of tel. 050 / 35 05 74 , met girering van het passend bedrag via onze bankrelatie: vtbKultuur DAMME  BE51 0000 2582 7662

Ideale parkeergelegenheid om stipt (19u30) aanwezig te zijn is het Lindenplein via de Noordstraat te bereiken of indien mogelijk aan de kerk van Sijsele (Vredesplein).

 

 

<
>
x