vtbkultuur Brussel

Brussel

Ontdek het verhaal achter het standbeeld 'Embrace' na #vtbKultuurinBrusselPicknickt

Ontdek samen met Annemie Mattens en Johan Holvoet het verhaal achter het standbeeld.

Datum: 31/08/2019
Uur: 14:30
Uur van samenkomst: 14:15
Plaats: Van Overbekelaan in Ganshoren
Adres: Elisabethpark , 1082 Koekelberg
Plaats van bijeenkomst: Picknick Plazey
Prijs leden: Gratis mits reservatie (max. 20 personen)
Prijs niet-leden: Gratis mits reservatie (max. 20 personen)
Prijs voorverkoop: 0
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 13

Op 26 oktober 2018 werd in Ganshoren het kunstwerk 'Embrace' ingehuldigd. Het stalen kunstwerk komt voort uit de vriendschap tussen kunstenaar Koenraad Tinel en advocaat Simon Gronowski.

Simon Gronowski ontsnapte op 11-jarige leeftijd uit een van de treinen die vanuit de Dossinkazerne richting Auschwitz-Birkenau reed. Zijn moeder en zus stierven in de concentratiekampen. Kunstenaar Koenraad Tinel groeide op met een vader die Hitler bewonderde en twee broers die collaboreerden. Een van die broers bewaakte de joden in de kazerne Dossin, de plek waar Simon en zijn familie op de trein richting vernietiging werden gezet.

Johan vertelt je tijdens de wandeling naar het standbeeld (dat vlak naast de basiliek staat) hoe de 3 jonge Brussellaars Livchitz, Maistriau en Franklemaon de trein waar Gronowski op zat, tegen hielden. Annemie vertelt je hoe het komt dat het standbeeld op de Van Overbekelaan staat en hoe vtbKultuur Ganshoren daar een handje bij geholpen heeft.
 
Het Elizabethpark Koekelberg is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer: M 1 / 5 Simonis, M 2 / 6 Elisabeth, T 19 Simonis. In het metrostation neem je de (rol)trap of de lift, die rechtstreeks in het park uitkomt.
 
foto © Sara De Bruycker

 

<
>
x