vtbkultuur Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Thema 2017: streekparels

Het werd in 1826 gebouwd door lakenhandelaar Charles-Louis Eenens. Nu is het een cultuurcentrum dat openstaat voor allerlei artistieke activiteiten en tentoonstellingen.

Het kasteel Eenens was het toneel van een belangrijk hoofdstuk uit onze geschiedenis. In 1830 had prins Frederik der Nederlanden, bevelhebber van de Hollandse troepen, zijn hoofdkwartier gevestigd in de Koningsstraat.

Uit vrees voor het kanonvuur van de beruchte Charlier, bijgenaamd het 'Houten Been', dat vanuit het park van Brussel de hele Koningsstraat onder schot hield, besliste prins Frederik op 26 september zich met zijn staf en paarden in het huis Eenens terug te trekken. In zijn voorlopige schuilplaats, waar hij verbleef van 8 uur 's avonds tot de vroege ochtend, gijzelde hij 22 bewoners van de gemeente. Vrezend vergiftigd te worden weigerde hij alle voedsel en beperkte zich tot een kopje thee bereid door zijn adjudant, graaf de Limburg-Stirum. Dit historisch kopje werd zorgvuldig bewaard door de achtereenvolgende bewoners van het kasteel en werd tijdens het Eeuwfeest van 1930 tentoongesteld in het Egmontpaleis. Het is nog altijd te bezichtigen in het Huis der Kunsten.

Diezelfde nacht, om drie uur 's ochtends, gaf prins Frederik bevel aan alle Hollandse troepen om zich uit de hoofdstad terug te trekken. Het was dus in het kasteel Eenens dat dit "beslissend moment voor onze onafhankelijkheid " heeft plaatsgehad. 

<
>
x