vtbkultuur Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Maritiem Erfgoed en Belle Epoque in de Kuststad Blankenberge

Wandeling Maritiem erfgoed en bezoek aan Belle Epoque centrum

Datum: 14/09/2019
Uur: 09:30
Uur van samenkomst: 09:20
Plaats: Blankenberge
Adres: Leopold III-plein , 8370 Blankenberge
Plaats van bijeenkomst: Treinstation Blankenberge
Prijs leden: € 55 (Vrijblijvende lunch van €30 inbegrepen)
Prijs niet-leden: € 58 (Vrijblijvende lunch van €30 inbegrepen)
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Hoe evolueerde Blankenberge sinds 2013?

9u20: Verwelkoming door voorzitster en gids Rita Stalle. Ontvangst met koek en koffie/thee

Info treinverbinding:

7u45: vertrek vanuit Brussel Centraal

9u17: aankomst in Blankenberge station

Er is telkens om 15 minuten voor het uur een trein terug naar Brussel. De reistijd bedraagt 1u31 minuten.

10u tot 12u Wandeling Maritiem Erfgoed
De oude Blankenbergse vissershaven werd uitgebouwd tot een fraaie, moderne jachthaven waar het tijdens alle seizoenen bijzonder aangenaam toeven is. Dankzij de aantrekkelijke heraangelegde havenkade en de exclusieve ligging nabij het stadshart, het strand en de duinen is deze jachthaven een unicum aan de Belgische kust. In en rond de moderne jachthaven vindt de bezoeker nog heel wat getuigen uit het maritieme verleden van Blankenberge. Met het project Maritiem Erfgoed Blankenberge wil het Stadsbestuur het publiek kennis laten maken met verschillende van deze getuigen. Misschien zal de bezoeker na deze kennismaking meer willen vernemen over de boeiende maritieme geschiedenis van Blankenberge. Terzelfdertijd is het project Maritiem Erfgoed Blankenberge een eerbetoon aan het rijke, maar vaak harde, vissersverleden van Blankenberge.

12u Apero in Huisje van Majutte
De Breydelstraat in Blankenberge werd tot het jaar 1900 bijna uitsluitend bewoond door kroostrijke vissersgezinnen. Destijds was er een vissersgemeenschap die 66 van dergelijke huisjes en 2 kroegjes telde. Het krioelde er van de kinderen. De straat heeft een ver verleden als kern van de oude visserij en was zeer schilderachtig. Het straatje liep uit op een duin die luwte bood aan de lage visserswoningen. De bewoners van deze vissershuisjes woonden zeer dicht bij hun platbodemschuiten die op het strand werden getrokken. Van de visserssfeer van weleer getuigen nog twee “beschermde” huisjes: nr. 27 en nr. 10, het schilderachtige Huisje van Majutte met zijn witte puntgeveltje. Het heeft een ondiepe fundering, drie stenen diep in het duinzand. Je moet je hoofd buigen om door de dubbele “koestaldeur”, twee treden omlaag, binnen te komen. In de stutten van de balken herken je overal het scheepswerk. Je vindt in het huis balken in alle soorten gejut hout: olm, eik en spar. Een boogvenstertje gaf destijds uitzicht op de duinen. Een schoorsteenmantel met Delftse tegels domineert de woonplaats. In de haard is er een merkwaardige oude inscriptie, een spreuk, met de in elkaar verstrengelde woorden : ”Maeghere Cuecken en Herten Blye”. De vloer is belegd met kleine roodgebakken tegels. In de keuken is er een tweede open haard met weer een grote schoorsteenmantel en een oude rondgemetste “pekelput” afgesloten met een houten deksel. In de balken boven de keuken zit een plank van een Blankenbergse schuit verwerkt, wellicht aangespoeld, als enige restant van dat historische vaartuig. Een indrukwekkend houten gebinte draagt het dak van Boomse pannen en bergt een grote zolderruimte. Het huis blijft fris in de zomer en warm in de winter. Niemand, zelfs dit huisje niet, vertelt je hoe oud het precies is. Het huisje werd vele generaties lang bewoond door de vissersfamilie De Bruyne, de “Majuttes”. De laatste visser die er woonde was Pee Majutte.

12u30 Vrijblijvende lunch in het uitstekende restaurant 'Blankenberge Pier'

Keuzemenu:

Soep:

- Dagsoep van de chef met broodjes

Hoofdgerecht:

1. Ardeens gebraad met seizoengroentjes, mosterdsaus en kroketjes

2. Vispannetje met witte wijnsaus, seizoengroentjes en krielaardappelen

Dessert:

A. Mousse van Belgische melkchocolade

B. Coupe Vanille

Drankenpakket:

- Water aan tafel

- Witte en rode wijn naar believen

- Koffie en thee assortiment

Prijs voor leden €55 (maaltijd en dranken inbeprepen), zonder maaltijd €25

Prijs voor niet-leden €58 (maaltijd en dranken inbegrepen), zonder maaltijd €28

Gelieve uw deelname en keuze van het menu door te geven bij uw betaling en dit voor 7 september!!!

14u30 Samenkomst aan het Belle Epoque Centrum

Elisabethstraat 24

14u30 tot 16u30 Gegidst bezoek aan het Belle Epoque Centrum en aanpalende straten
Het Belle Epoque Centrum laat je kennis maken met de mooiste tijd die we in de 19e en 20e eeuw kenden: de belle époque. Deze periode kent zijn gloriejaren tussen 1870 en 1914, waarin de Europese burgerij een opvallende welvaart kende.
Blankenberge ontwikkelde zich toen tot een belangrijke badstad met grote bouwkundige realisaties zoals het Casino, de Pier, de kustvilla's en grote hotels voor het opkomende toerisme.
Drie belle-époquevilla's, daterend van 1894, werden gerestaureerd en verbouwd tot een bezoekerscentrum. Je wordt ondergedompeld in de zorgeloze en feestelijke sfeer die Blankenberge uitstraalde ten tijde van de belle époque. Een interactieve tentoonstelling met affiches, postkaarten, spelletjes, kledingsstukken, foto's en filmmateriaal vertelt een nostalgisch verhaal. Bewonder enkele prachtige exemplaren van de wandtegeldecoratie en ontdek wat de art nouveau betekende in Blankenberge.

Je spreekt en begrijpt vlot Nederlands. Je moet weinig inspanning doen om de taal te begrijpen.

<
>
x