vtbkultuur Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

The Grand-Place to be

De Grote markt als werelderfgoed

Datum: 02/03/2019
Uur: 11:00
Uur van samenkomst: 10:45
Plaats: Broodhuis
Adres: Grote Markt 29, 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: Broodhuis/Grote Markt
Prijs leden: 18€
Prijs niet-leden: 20€
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Tentoonstelling
Beschikbare plaatsen: 5

Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de inschrijving van de Brusselse Grote Markt op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, pakken het Museum van de Stad Brussel en de Cel Historisch Erfgoed uit met een unieke tentoonstelling rond dit pareltje van Brusselse architectuur. De locatie van deze tentoonstelling is het Broodhuis, dat in 1887 –op initiatief van Karel Buls- eigendom werd van de stad. Dit prestigieuze gebouw werd na een grootschalige restauratie het historische museum van de Stad Brussel. Het museum kreeg de taak om het Brussels erfgoed te bewaren, te verrijken en te valoriseren. 

De tentoonstelling is opgebouwd rond een grote blikvanger, het 5 m hoge en méér dan 500 jaar oude koperen en vergulde beeld van Sint-Michiel, die eeuwen lang als windwijzer op de toren van het stadhuis stond en pas op het einde van de 20ste eeuw door een kopie werd vervangen.

Kunstwerken, archiefdocumenten en zeldzame, nooit eerder getoonde archeologische voorwerpen belichten de verschillende functies en de complexe geschiedenis van de Grote Markt. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij de opwaardering en de restauraties van het plein. In 1998 werd het mooie plein en enkele straten uit de onmiddellijke omgeving Unesco Werelderfgoed.

Onze gids is Machteld De Schrijver.

 

 Je begrijpt al een beetje Nederlands, maar je durft nog niet zo goed praten.

<
>
x