vtbkultuur Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Rondleiding stripmuseum en bezoek aan tijdelijke tentoonstelling Urbanus

Met gids Marc doorheen het Stripmuseum met bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling Urbanus.

Datum: 18/04/2019
Uur: 11:00
Uur van samenkomst: 10:40
Plaats: Brussel
Adres: Zandstraat 20, 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: Aan de ingang
Prijs leden: 10
Prijs niet-leden: 12
Thema: Beeldende kunst
Type: Groepsbezoek

Rondleiding met gids Marc.

Het Stripmuseum richt al 30 jaar de spots op de auteurs en de helden van de negende kunst.
Hun permanente en tijdelijke tentoonstellingen worden regelmatig vernieuwd, waardoor we als bezoeker kennis maken met de talrijke facetten van het stripverhaal. Kuifje en de Smurfen nemen je mee naar avonturenland.

Zo kunnen we momenteel een unieke, tijdelijke tentoonstelling “Urbanus, Underground Familiestrip” bezoeken. Of hoe absurde personages in absurde omstandigheden ondanks de speciale tekenstijl, een ongekend succes heeft in onze contreien. In 1982 kreeg de Belgische tekenaar Willy Linthout het idee om een strip te verzinnen rond de in Vlaanderen bekende komiek Urbanus.

Het stripmuseum bevindt zich in een subliem art-nouveauwarenhuis, ontworpen door architect Victor Horta. Het gebouw, waarin daarvóór de warenhuizen van textielgroothandelaar Charles Waucquez waren ondergebracht, werd ingehuldigd in 1906. Dat tijdperk (eind XIXe - begin XXe eeuw) valt ook samen met de opkomst van het moderne stripverhaal. 

In 1984 werd de vereniging zonder winstoogmerk "Belgisch Stripcentrum" opgericht. De eerste voorzitter was Bob De Moor, de beroemde compagnon van Hergé die de eerste emoties rond het project had meegemaakt. De doelstellingen van de vereniging zijn eenvoudig: het stripverhaal promoten en het meesterwerk van architectuur waarin het is ondergebracht bewaren.

Meer dan twintig jaar is het geleden dat het Belgisch Stripcentrum werd opengesteld voor het publiek, op 6 oktober 1989. Twintig jaar ten dienste van het stripverhaal en de art nouveau. Twintig jaar van banden smeden tussen het publiek en de wereld van de auteurs. Promotiekanaal, bewaarplaats, producent en decor van tentoonstellingen, documentatiecentrum, cultureel ambassadeur... het Belgisch Stripcentrum is een groot museum geworden met een internationale roeping en één van de meest bezochte attracties van België… met een overheidsparticipatie die minder dan 10% van zijn werkingsbudget bedraagt. 

Kom met ons mee en bezoek dit prachtige art nouveau-gebouw en de tijdelijke tentoonstelling over Urbanus. Ontdek in deze tentoonstelling de ingrediënten van het Vlaamse succesrecept en maak kennis met een bonte galerij van personages. Welkom in de surrealistische en ontspoorde wereld van Urbanus!

 

 Je begrijpt al veel Nederlands en je kan ook al iets vertellen. Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig

<
>
x