vtbkultuur Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Provinciale daguitstap met bus

Pajottenland, land van Bruegel

Datum: 05/10/2019
Plaats: CC Westrand
Plaats van bijeenkomst: wordt later medegedeeld
Prijs leden: 60 €
Prijs niet-leden: 65 €
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Om de meesterwerken van Pieter Bruegel de oudere te bewonderen, moeten we de halve wereld rondreizen, maar de plaatsen waar hij de inspiratie vond voor zijn schilderijen liggen hier bij ons. Het is dan ook logisch dat we voor de provinciale daguitstap 2019 – 450 jaar na het overlijden van Bruegel – deze Bruegelregio kozen.

Programma:

In de voormiddag doorkruisen we – per bus – het Pajottenland, dé regio waar Pieter Bruegel de Oude z’n schilderijen vastlegde. Uiteraard zijn er onderweg enkele ‘afstapplaatsen’ en ‘bezoekjes’ gepland : denk maar aan het kerkje van Sint-Anna-Pede dat Bruegel vereeuwigde in de ‘Parabel der Blinden’ en de watermolen van Sint-Anna-Pede, vastgelegd op ‘De ekster op de galg’.

In de namiddag worden we in cc Westrand teruggebracht naar 1569: Vlaanderen en Brabant kreunen onder de wurgende Spaanse inquisitie. Fanatieke religieuzen hitsen de radeloze bevolking op. Genadeloze geuzen en paapsgezinde benden trekken moordend en brandend door dorpen en steden, waar op elke hoek een brandstapel smeult en op elke heuvel een galg te wachten staat.
In de theaterproductie ‘de Ezels van Bruegel’ wordt de geniale schilder Pieter Bruegel opnieuw tot leven geroepen: ,,Ik wil schilder worden’’, zegt Pieter Bruegel als kleine jongen aan z’n moeder. Doorheen het toneelstuk volgen we de schilder die zijn weg zoekt én vindt als kunstenaar in de woelige 16e eeuw onder het Spaanse bewind. Humor, liefde en drama brengen historische feiten en lokale verhalen tot leven. Niet enkel theater, maar ook muziek en dans zorgen voor een totaalspektakel.
‘De Ezels van Bruegel’ is een productie die wordt georganiseerd door lokale vrijwilligers. Tal van acteurs, muzikanten, productie- en logistieke medewerkers hebben zich verenigd om in september en oktober 2019 het verhaal van Pieter Bruegel in verschillende cultuurcentra in de regio te brengen; speciaal voor ons programmeerden ze het stuk in cc Westrand op zaterdag 5 oktober om 16.00 uur.
 
Voor de ochtendkoffie met koek en de Bruegellunch (*) zijn we te gast in het zalencomplex 'Casy' in Vlezenbeek; onze traditionele afsluiter gebeurt in cc Westrand in Dilbeek, na ‘De Ezels van Bruegel’.
(*) Lunch = dagsoep – gebraisseerde beenham met mosterdsaus OF zalmsteak op Oosterse wijze – groenten, kroketten – ijsbeker met caramel en slagroom – één drank + kopje koffie  deelnemers moeten keuze van hoofdgerecht melden bij inschrijving.

Inbegrepen in de prijs: busvervoer, fooi voor de chauffeur, onthaal met koffie/thee en koek(je), de lunch, de afsluiter, het dagprogramma (met toegangen en gidsen).

Organisatie: vtbKultuur Vlaams-Brabant en Brussel.

Inschrijving en betaling vóór 17 september met vermelding van keuzemenu.

De bus vertrekt om 8.30 aan de Parking Sportcomplex Ter Wilgen (Brusselsesteenweg 160, Grimbergen). Gelieve daar 10 minuutjes vroeger te zijn. Onze bus heeft het nr. 2.

 

 Je begrijpt al veel Nederlands en je kan ook al iets vertellen. Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig.

 

<
>
x