Cultuursmakers

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Provincale Dag uitstap Hertogdom Brabant

Bezoek aan Tongerlo en Herentals

Datum: 02/10/2021
Plaats: Tongerlo en Herentals
Adres: Herentals , 2200 Herentals
Prijs leden: 60
Prijs niet-leden: 66
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 4

Jaarlijk gaan Brussel en Vlaams Brabant op zoek naar hun wortels van het Hertogdom Brabant. Dit jaar doen we dat in Tongerlo en in de historische hoofstad van de Kempen Herentals.

Programma:

  • onthaal met koffie/thee en koek(je) in hotel Karmel in hartje Herentals
  • In Herentals gaan we op stap met gidsen die hun stad kennen als hun broekzak. Niet alleen zullen ze vertellen over de rijke geschiedenis van de stad en haar monumenten, ze ‘trakteren’ ons ongetwijfeld ook op de pittigste anekdotes, verbonden aan die plekken.
  • na de lunch trekken we naar Tongerlo waar in 1130 een abdij gesticht werd. Eeuwenlang heeft deze Premonstranzers/Norbertijnen-abdij een sterke invloed gehad over de Herentalse omgeving alsook o.a. de watermolen in Herentals zelf. In de abdij van Tongerlo brengen de gidsen ons de abdijkerk, het binnenplein en de tiendschuur onder de aandacht en in het nieuwe Da Vinci-museum informeert pater Ivo (museumconservator) ons over de jongste onderzoekvaststellingen i.v.m. de wereldbekende kopie van het schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ dat de abdij al eeuwen in bezit heeft.
  • afsluiter in het hotel Karmel in Herentals.

In 1106 verwierf Godfried I van Leuven het markgraafschap Antwerpen (met o.m. gebieden in de omgeving van het huidige Herentals) van Keizer Karel V, als ‘hertogelijk ambtsleen’. Is het op basis hiervan dat de stad wel eens de bijnaam ‘Keizerstede’ krijgt? Aan de Kleine Nete werd - naast de toen al bestaande Henegouwse nederzetting - een Brabantse nederzetting gesticht. In 1209 kwamen er conflicten tussen beide nederzettingen en hertog Hendrik I van Brabant (inmiddels was het landgraafschap Brabant gepromoveerd tot hertogdom) werd eigenaar van het hele grondgebied. In oktober 1209 kreeg Herentals stadsrechten waarna de stad steeds belangrijker werd. Monumenten als Stadspoorten, Lakenhal, Sint-Waldetrudiskerk, Besloten Hof, Begijnhof, Oud Gasthuis, … getuigen van dat rijk verleden.

Deelnameprijs: € 60,00 voor leden en € 66,00 voor niet-leden.

Inbegrepen: busvervoer, fooi voor de chauffeur, ochtendkoffie, toegangen en gidsen, lunch, reis-begeleiding en afsluiter.

Opstapplaats en -uur: worden later medegedeeld.

 De lunch die bestaat uit:

Pompoensoep

Parelhoen suprême op Brabantse wijze met gestooft Witloof en kroketjes*

OF

Zeebaars op vel gebakken met spitskool in de room met kroketjes*

* gelieve bij inschrijving uw menukeuze te laten geworden.

Prijzen kunnen nog altijd aangepast worden in functie van het aantal deelnemers!

<
>
x