vtbkultuur Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

ARDENNENOFFENSIEF DEC 1944 Regio NOORD Het 6e SS PANZERLEGER & KAMPFGRUPPE PEIPER

Na onze vorige tocht naar het Slagveld van het 5e SS Panzer- Leger in de regio zuid, rondom SANKT- VITH en BASTOGNE, bevinden me ons deze maal in de regio noord. We bespreken de inzet van de Kampfgruppe PEIPER, de spits van de 1e SS- Divisie en volgen de route waarbij talloze oorlogsmisdaden werden begaan.

Datum: 28/09/2019
Uur: 08:00
Uur van samenkomst: 7:45
Plaats: JUBELPARK
Plaats van bijeenkomst: Parking museum van Defensie
Prijs leden: €70 (op basis inschrijving van 7 pers.)
Prijs niet-leden: €75 (op basis inschrijving van 7 pers.)
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

DE Moord- Route van Kampfgruppe (KG) PEIPER

Daar waar het Ardennenoffensief meestal verbonden wordt met het Beleg van BASTOGNE door het 5e SS Panzer- leger, wordt deze wanhoopspoging van HITLER in de kiem gesmoord in het noorden, onder meer door de zogenaamde “Battle Babies” of de 99e US Inf Div.

Het 6e SS Panzer- leger, onder Sepp DIETRICH, was beduidend sterker en had meer middelen, zowel in materieel als personeel, dan het reeds vermelde 5e SS Panzer van von MANTEUFFEL, en toch zou het nooit in de nabijheid van de Maas geraken.

 De spits van de 1e SS Panzer- divisie “Leibstandarte” werd gevormd door de grootste van vier KG’s, namelijk KG PEIPER, naar de naam van zijn bevelhebber, Jochen PEIPER, en diende de doorbraak voor het 6e Leger te forceren. In zijn kielzog werden talrijke oorlogsmisdaden begaan, waarbij talloze onschuldige burgers en krijgsgevangen militairen genadeloos werden vermoord.

Wij gaan de moorddadige route van deze Eenheid volgen vanuit het vertrekpunt SCHEID (D) tot de plaats in GLEIZE/STOUMONT, waar hij definitief afgestopt werd en bijna helemaal vernietigd, door onder meer die andere US Luchtlandings- divisie nl. het 82e, de All American (AA) met Hoofdkwartier in WERBOMONT.

Op 24 Dec 1944, slechts 8 dagen na het begin van de aanval, dienden hij en 800 metgezellen zich, te voet, terug te trekken naar de eigen linies en was het lot van het laatste Duits offensief in het Westen bezegeld.

Wij volgen zijn spoor vanuit Scheid (D) via LANZERATH, HONSFELD, KRINKELT-ROCHERATH, BÜLLINGEN, BAUGNEZ (mogelijke lunchplaats), LIGNEUVILLE, STAVELOT, TROIS-PONTS en LA GLEIZE/STOUMONT.

In totaal leggen we ongeveer 500 km af in een comfortabel busje. We bezoeken mooi gerestaureerde “Foxholes” in de bossen van het tweelingdorp KRINKELT-ROCHERATH, met zelfs een ondergrondse medische hulppost, in het zogenaamde “Hasselpath”, waar de moedige “Battle Babies” verwoed slag leverden, alvorens zich te verschansen op “ELSENBORN Ridge” en daar de 12e SS-divisie “Hitlerjugend” te stoppen.

Kortom, we brengen hulde aan het prachtig verzet van een onervaren Divisie met Jonkies, de 99e US Infantry Division met zijn 394e Inf Regt/ I&R (Intelligence & Reconnaissance) Peloton in het bijzonder, die fenomenaal de KG ophield in LANZERATH. Deze troepen vertraagden de SS- divisies zodanig, dat, met de hulp van de toegesnelde luchtlandingstroepen en andere Eenheden, de SS- en Volksgrenadiersdivisies werden gestopt en verslagen. Wat meteen het einde betekende van de Duitse droom om Antwerpen te veroveren. Daarenboven verloren zij hierbij hun meest operationele troepen, zodat de latere weerstand zowel in het Westen als het Oosten zwaar werd gehypothekeerd.

Hier werd de eigenlijke slag van de Ardennen uitgevochten, de Duitse Elite- Eenheden tot staan gebracht en vernietigd. Het uiteindelijk resultaat, de Geallieerde overwinning, werd hier beslist en nergens anders.

Het wordt dus een mooi vervolg van onze vorige reis naar de slagvelden rond Sankt Vith en Bastogne in de zuidelijke regio. En een noodzakelijke toevoeging om een globaal overzicht te krijgen over wat het Ardennenoffensief betekende zowel voor de Geallieerde verdedigers als voor de Duitse aanvallers.

Uw gids is uiteraard dezelfde: Johan Holvoet.

Belangrijke opmerking:

Om de kostprijs van deze activiteit democratisch en niet erg verlieslatend voor de Afdeling te houden (wat het geval was in 2018), kunnen wij deze één-dag activiteit slechts aan de vermelde prijzen aanbieden bij minimaal 7 inschrijvingen. Bij meer ingeschreven personen bestaat uiteraard de mogelijkheid om een tweede of zelfs derde gidsbeurt te voorzien en te organiseren.

Mogelijke volgende data: 12 en/of 19 oktober 2019. 1ste bus is volzet.

Je spreekt en begrijpt vlot Nederlands. Je moet weinig inspanningen doen om de taal te begrijpen.

<
>
x