vtbkultuur Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Mozartiade - La Clemenza di Tito

Dit jaar kan de opera, zoals gepland op 28 juni 2020 niet doorgaan vanwege het Coronavirus. De opera wordt verplaatst naar juni 2021. De vooropgestelde datum kan nog wijzigen.

Datum: 20/06/2021
Uur: 15:00
Uur van samenkomst: 14:40
Plaats: Brussel
Adres: Martelarenplein 22, 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: Martelarenplein 22
Prijs leden: 30€ (normaal 50€)
Prijs niet-leden: 30€ (normaal 50€)
Thema: Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert
Beschikbare plaatsen: 4

CAST

Pierre Derhet Tito, keizer van Rome
Karen Vermeiren Vitellia, dochter van de afgezette keizer Vitellius
Pauline Claes Sesto, vriend van Tito, verliefd op Vitellia
Julie Vercauteren Annio, vriend van Sesto, verliefd op Servilia
Laura Telly Cambier Servilia, zus van Sesto, verliefd op Annio
Kamil Ben Hsaïn Lachiri Publio, vriend van Tito, kapitein van de Pretoriaanse Garde

met het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië

Productieteam

Gabriel Hollander Dirigent,  Eric Gobin Regisseur

Achtergrond

La clemenza di Tito werd besteld als onderdeel van de viering in Praag rond de kroning van de nieuwe keizer Leopold II als koning van Bohemen. Hoewel het Praagse publiek van Mozart hield (zowel Figaro als Don Giovanni hadden er gezegevierd), werd hij pas benaderd toen de hofcomponist Salieri het werk afwees. De definitieve opdracht kreeg hij in juli 1791 terwijl hij aan Die Zauberflöte werkte. Toen hij op 28 augustus in Praag aankwam, was de partituur bijna voltooid. Bij de eerste openbare uitvoering op 6 september werden de reacties van het publiek getemperd. Maar zodra het hof vertrokken is nam het publiek de opera ter harte. In een brief aan zijn vrouw d.d. 7 oktober was Mozart verheugd over het applaus dat elk nummer bij de laatste uitvoering (de dag van de al even triomfantelijke eerste uitvoering van Die Zauberflöte in Wenen) ontving. Net als het Requiem dat Mozart schreef in de twee maanden die hij nog te leven had, bevat deze partituur enkele van de meest sublieme muziek die ooit uit zijn pen is voortgekomen. Clemenza bleef 30 jaar lang een van de populairste opera's van Mozart (het was bijvoorbeeld de eerste die in Engeland werd uitgevoerd), voordat het voor de volgende 150 jaar ondergronds ging. Dit meesterwerk is pas in de laatste decennia terug te vinden in het mainstream repertoire. Onze nieuwe kleinschalige, hoogwaardige productie zal het publiek zeker in vervoering brengen! Deze zal beschikbaar zijn (in een versie met piano en blazerskwartet) voor tournees vanaf september 2020. 

Wil je hier graag naartoe gaan schrijf je dan snel in via de website en betaal voor 25/03/2020 op rekening van vtbKultuur Brussel-Oost BE48 7340 0831 4727.

In samenwerking met vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek.

<
>
x