vtbkultuur Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Knipoogdag Antwerpen

Cultureel stadsfestival zondag 27 maart 2022. Ons cultureel stadsfestival vindt plaats in Antwerpen. Hoe kan het ook anders? Antwerpen is de plek waar het voor onze vereniging 100 jaar geleden begon. we keren terug naar onze roots. Niet alleen uit nostalgische reflex, maar natuurlijk ook om hedendaags Antwerpen met z'n vele culturele troeven te ontdekken.

Datum: 27/03/2022
Uur: 10:00
Uur van samenkomst: 08:15
Plaats: Brussel
Adres: Centraal Station Brussel , 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: Centaal station Brussel 08u15 of Centraal station Antwerpen 09u20
Prijs leden: €34 met lunch - €14 zonder lunch
Prijs niet-leden: € 40 met lunch - €20 zonder lunch
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Andere culturen
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 10

Programma

In de ochtend, van 10u tot 12u, neemt onze groep deel aan het begeleid bezoek aan  
Merhaba! Hallo!, kennismaking met de Turkse gemeenschap 

In het district Antwerpen leven zo’n 9600 Antwerpenaren van Turkse origine verspreid over drie buurten: het Kiel, de Brederodewijk en Antwerpen Noord. Hun winkels en restaurants fleuren oude volksbuurten op. Tijdens de wandeling kom je onder meer te weten waarom en wanneer de Turken naar België gekomen zijn, welke tradities ze behouden hebben en welke ondertussen zijn aangepast aan het dagelijks leven in België. We brengen een bezoek aan een bakker en een kruidenier en proeven van een paar typische producten. In de moskee vertelt de gids bij een glaasje thee over islam, de koran en Mohammed, de linken met het jodendom en het christendom en over de ramadan, het Suikerfeest en het Schapenfeest. 

Een groepsmaaltijd staat voor je deelnemers klaar vanaf 12.15 u. tot 14.15 u. in een Turks restaurant in Antwerpen-Noord.

In de namiddag, van 15u tot 17u staat op het programma: 
Het Eilandje 

Ten noorden van het Schipperskwartier heeft de oude havenwijk het Eilandje zich ontpopt tot een trendy buurt. Je zal aangenaam verrast zijn door de combinatie van oude en nieuwe elementen in de wijk. Deze levendige 19de-eeuwse havenbuurt kwam in de jaren zestig van vorige eeuw in verval. Een spectaculair stadsvernieuwingsproces veranderde de minder fraaie havenbuurt in een aantrekkelijke wijk met wandelboulevards, terrassen, groen en enkele culturele pareltjes. Je ontdekt er tussen de historische pakhuizen de monderne architeruut van het MAS, het Red Star Line Museum en het nieuwe havenhuis.  

De KnipoogDag sluiten we om 17.00u. af ter hoogte van het Steenplein. Het einde van ons cultureel stadsfestival is voorzien om 18.00 u. 

Omwille van hun hoofdsponsoring 100 jaar genieten VAB-leden en KBC-klanten van hetzelfde voordeeltarief.

Praktisch

Wij verzamelen in het station Brussel centraal om 08u15, waar wij de trein nemen van 08u32 op spoor 5. Of we zien elkaar in het station Antwerpen centraal om 09u20. Vandaar vangen we ons bezoek aan Antwerpen aan.

<
>
x