vtbkultuur Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Hortamuseum - volzet

Prachtig art nouveau-huis van deze grootmeester

Datum: 16/02/2019
Uur: 11:00
Uur van samenkomst: 10:45
Plaats: St-Gillis
Adres: Amerikastraat 25, 1060 Brussel
Plaats van bijeenkomst: Aan de ingang
Prijs leden: 17€
Prijs niet-leden: 19€
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

We bezoeken de woning en het atelier van Victor Horta met Machteld De Schrijver als gids.

Het Hortamuseum is gevestigd in het eigen huis en het atelier van architect Victor Horta (1861-1947).

Deze gebouwen werden door de architect opgetrokken tussen 1898 en 1901 op het hoogtepunt van de art nouveau. Een groot deel van de interieurdecoratie bleef bewaard; de mosaïeken, de glasramen, het meubilair, de muurschilderingen vormen een harmonisch en tot in het kleinste detail verzorgd geheel.

Eerste in het Brusselse Gewest op de monumentenlijst geplaatst gebouw in art-nouveaustijl (1963). Geopend voor het publiek in 1969.
Ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Museumprijs 2012.

Victor Horta wordt in 1861 geboren in Gent. Zijn vader, een ambachtelijk schoenmaker, brengt hem de zin voor keurig werk bij én de volharding van de perfectionist: hij gunt zichzelf soms amper drie uur slaap per dag. Victor voelt zich sterk aangetrokken tot de muziek. Hij heeft een passie voor viool, maar het Muziekconservatorium stuurt hem van school: te weinig discipline! Hij schrijft zich dan maar in voor architectuur... Een echte meevaller!

Vanaf 1878 verblijft Horta in Brussel, waar hij les volgt aan de Academie voor Schone Kunsten, maar tegelijk ook werkt voor de kost. Architect Alphonse Balat (de man achter de majestueuze Serres van Laken), neemt hem in dienst in zijn atelier, en Horta zal hem zijn leven lang bijzonder erkentelijk blijven.

 

<
>
x