vtbkultuur Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Begraafplaats Dieweg Ukkel - AFGEZEGD

Welke beroemdheden liggen hier allemaal begraven??? Je zal er verstomd van staan!

Datum: 15/06/2019
Uur: 10:00
Uur van samenkomst: 09:45
Plaats: UKKEL
Adres: Dieweg 95, 1180 Ukkel
Plaats van bijeenkomst: Ingang aan de begraafplaats
Prijs leden: 9€
Prijs niet-leden: 10€
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

De begraafplaats van Dieweg in Ukkel heeft heel wat grafmonumenten uit de 19de eeuw. Hier werd Hergé begraven in 1983 hoewel er sinds 1958 er niet meer wordt begraven. Speciaal aan deze begraafplaats is dat de natuur er zijn eigen gang mag gaan wat leidt tot een apart kader met bijzondere soms betoverende plekjes. Je vindt er joodse tombes, neogotische mausolea en eenvoudige graven maar daarom ook zijn deze speciaal in deze omgeving.

Deze voormalige begraafplaats van Ukkel is opgericht in een tijd van grote stedenbouwkundige en demografische ontwikkeling, na de choleraepidemie van 1866, op een terrein dat aan de gemeente geschonken is door gravin Coghen. Het onderhoud was beperkt en de natuur kreeg al snel de overhand. Planten overwoekerden al snel een groot deel van de begraafplaats. 

Talrijke families van de Ukkelse bourgeoisie zijn ter aarde besteld in de begraafplaats van de Dieweg. De families van de bankiers Lambert en Allard bijvoorbeeld, maar ook de families Errera en Woeste. Ook enkele bekende Ukkelaren vonden er hun laatste rustplaats. De architecten Jean-Pierre Cluysenaar en Paul Hankar bijvoorbeeld, naast Hergé, Isabelle Gatti de Gamond, e.a. Hierover en ook over het Joods gedeelte van deze begraafplaats vertelt onze gids Machteld De Schrijver veel meer.

Foto coudijzerkelly.wordpress.com ©.

Bereikbaar met trams 92 en 97, richting Dieweg.

 

 Je spreekt of begrijpt nog geen of niet zo veel Nederlands. Toch wil je graag aan een activiteit, workshop of cursus meedoen. Dat kan.

 

GEANNULEERD WEGENS GEBREK AAN INTERESSE - WORDT VERPLAATST NAAR HET NAJAAR.

<
>
x