vtbkultuur Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Brussel Oost (Evere, Haren en Schaarbeek)

Avondconcert in Bozar

Naast matineeconcerten bieden wij nu ook avondconcerten aan.

Datum: 11/10/2019
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:30
Plaats: Bozar
Adres: Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: Bozar
Prijs leden: 19
Prijs niet-leden: 17
Thema: Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert

Uit het programma van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) kozen we zes hoogstaande concerten die we voor een zeer voordelige prijs aan onze vtbKultuur-leden kunnen aanbieden. Het betreft drie matineeconcerten (15 uur) en voor de eerste keer ook drie avondconcerten (20 uur). Ze gaan door in de Henry Le Boeuf-zaal en duren ongeveer 2 uur (met pauze). Het Paleis voor Schone Kunsten ligt vlakbij het Centraal Station en is dus heel makkelijk bereikbaar. De concerten worden uitgevoerd door het Nationaal Orkest van België (NOB).

NOB onder leiding van James Feddeck
Javier Perianes, piano

 
  Franz Schubert, Symfonie nr. 8, D 759 ‘Onvoltooide’  
  Ludwig van Beethoven, Pianoconcert nr.2, op. 19
  Ludwig van Beethoven, Symfonie nr.5, op. 67

ONVOLTOOID

Afleiding, verwaarlozing? Waarom Franz Schubert zijn Achtste Symfonie onvoltooid  liet, zullen we nooit  weten.  De klassieke  symfonie  kent  vier  delen,  zoals  ook  te  horen  is  in  de Vijfde van  Beethoven – misschien  wel  zijn  bekendste werk  met  de  beroemde,  dreigende  opening  (kort - kort - kort - lang).  Een subliem muzikaal werk, waarvan iedereen de opening kent. Schubert schreef echter maar twee van de gangbare vier symfonische delen.
 
Iets dat niet af is, laat ons vaak onbevredigd achter. Maar wanneer is het dan klaar? Is iets wel ooit écht af? Leonardo da Vinci stelde al: “Een kunstwerk is nooit af, het wordt alleen verlaten.” Dit blijkt ook het geval bij het Tweede Pianoconcert van Ludwig van Beethoven, dat in Bozar gespeeld zal worden door de  Spaanse Javier  Perianes. De componist was er nooit echt tevreden mee en bleef er zo lang aan sleutelen dat hij een ander concerto af schreef in de tussentijd, dat we nu kennen als zijn Eerste.
 
En de Achtste van Schubert? Die wordt gewoon onvoltooid opgevoerd. Al is het misschien niet af, het is mooi zoals het is.

Inschrijven voor 3 september 2019.

 Je spreekt of begrijpt nog geen of niet zo veel Nederlands. Toch wil je graag aan een activiteit, workshop of cursus meedoen. Dat kan
 

 

<
>
x