vtbkultuur Brussel Fotoclub

Brussel Fotoclub

Vermijdt beschadigde foto's

Foto's die beschadigd zijn op je geheugenkaart, een nachtmerrie die met een aantal voorzorgen kan vermeden of sterk beperkt worden.

Datum: 29/05/2020 tot 01/07/2020
Plaats: in uw kot
Adres: thuis thuis, 1080 Molenbeek
Type: Cursus/workshop

Bij het bekijken van je foto's vaststellen dat er één of meer onherstelbaar beschadigd op je geheugenkaart staan is een nachtmerrie voor elke fotograaf, temeer daar het net een betere foto is die onherstelbaar beschadigd is.  Mits een aantal voorzorgen kan je het risico beperken, helemaal uitsluiten is helaas onmogelijk, maar dat gold destijds net zo goed bij een filmrolletje: je kon er alles aan doen om zo zorgvuldig mogelijk te zijn, toch kon er steeds iets mislopen.  Onze tips:

1. Formateer een nieuwe kaart steeds in de camera.  Elk type camera heeft zijn systeem en dus kan het geen kwaad en is het zelfs best de kaart te formatteren in je camera, ook als de fabrikant aangeeft dat de kaart gepreformatteerd is.  Zo is ze in elk geval geformatterd voor de camera waarbij je ze gebruikt.

2. Wis geen individuele beelden op je kaart zeker niet op een kaart die je verder gebruikt voor het opslaan van de beelden die je al genomen hebt.  Een technisch foutje bij het wissen kan andere beelden beschadigen.

3. Gebruik eenzelfde kaart niet in verschillende camera's of minstens niet in verschillende types camera's.  Elk type camera heeft zijn file format waarin de gegevens opgeslagen worden en de twee door elkaar halen kan problemen geven.

4. Vul een kaart nooit voor 100%, nooit tot de laatste foto, maar laat nog wat ruimte op de kaart.  Niet elke foto neemt evenveel geheugenruimte in beslag, dus misschien heeft die laatste foto net wat meer ruimte nodig.  De camera rekent in gemiddelden en niet in maximale grootte van een bestand.  Laat dus steeds voldoende open ruimte en verander van kaart als er maar een zeer beperkte opslagruimte overblijft.

5. Let er op dat alle bestanden opgeslagen zijn voor je de kaart uitneemt.  Je camera geeft aan dat er nog een bewerking van opslaan bezig is.  Let er op dat zeker alle beelden opgeslagen zijn voor je de kaart uitneemt Je moest met een filmrolletje ook wachten tot het volledig teruggespoeld was voor je de camera opende.

6. Zorg ervoor dat er voldoende voeding overblijft op je batterij.  Vervang dus tijdig een bijna volledig gebruikte batterij.  Het willen gebruiken van het laatste beetje energie in je batterij zou wel eens tot gevolg kunnen hebben dat je zonder stroom valt als er nog een opslagbewerking bezig is, met alle gevolgen van dien voor verloren of beschadigde foto’s.  Heb dus steeds een opgeladen reservebatterij op zak.

7. Gebruik liever kwaliteitskaarten van een gekend en betrouwbaar merk, liever dan de goedkoopste kaarten van een ongekend merk.  Gekende merken stellen hogere kwaliteitseisen aan hun producten, de meerprijs zal zich terugbetalen in risico vermijding: beter een iets duurdere kaart dan verloren of beschadigde foto’s.  

8. Bedenk dat uw kaarten geen eeuwig leven beschoren zijn.  Merk je een begin van falen bij een kaart stop dan met het gebruik er van.

9. Gebruik een kaart en kaartlezer van hetzelfde merk: ze hebben zeker dezelfde standaarden en helpen fouten bij het lezen vermijden.

10. Haal uw kaart niet uit de kaartlezer voor met zekerheid alle foto’s opgeslagen zijn en dus alle gegevens overgedragen.  Te snel willen zijn kan beeldverlies met zich meebrengen.  Haast en spoed….

11. Zorg er voor dat de folders op uw PC gesloten zijn voor je de kaart uitneemt.  Ook zo voorkom je problemen met onafgewerkte bewerkingen.  Kijk ook steeds na of het aantal overgedragen beelden gelijk is aan het aantal beelden op de kaart.

12. Werk liever met wat meer kaarten met beperkte opslagruimte dan met één kaart met enorme opslagruimte.  Loopt er ets mis met je kaart dan ben je minder beelden kwijt.  Vervang je kaart regelmatig, bv. dagelijks en sla je beelden op, ook zo voorkom je te groot verlies bij kaartproblemen.

<
>
x