Cultuursmakers

Brussel Fotoclub

Twee manieren om scherp te stellen

De autofocus activeren kan op twee manieren : met het half indrukken van de ontspanner of met een knop achteraan het toestel

Datum: 12/06/2020 tot 11/07/2020
Plaats: in uw kot
Adres: uw computer uw computer, 1080 Brussel
Type: Evenement

Als we willen scherpstellen gebruiken we meestal de ontspanner, die we half indrukken om daarna echt af te drukken nadat de autofocus zijn werk gedaan heeft.  Er is echter ook een tweede manier om scherp te stellen.  Op de rugzijde van uw toestel staan een hele reeks toetsen, waarvan één de AF on toets is.  Ook door deze in te drukken stellen we scherp waarna we de ontspanner gebruiken om af te drukken.

De toets op de achterzijde van het toestel gebruiken heeft als gevolg dat de actie van scherpstellen volledig los komt te staan van het afdrukken.  Het betekent ook dat we twee vingers gebruiken: met onze duim drukken we op de toets voor scherpstelling en met de wijsvinger drukken we de ontspanner in.  Dit toont wat eigenaardig, maar eens men het geprobeerd heeft went het snel, men moet met de duim immers geen onnatuurlijke of moeilijke beweging maken, hij komt haast op natuurlijke wijze bij de scherpsteltoets.  Zolang je de AFon toets ingedrukt houdt stel je automatisch scherp op wat in de lijn van je scherpstelpunt komt.  Laat je deze toets los dan blijft de autofocus op het laatst gekozen punt.

Het kan in het begin nogal eigenaardig lijken om scherpstellen en afdrukken met twee verschillende vingers aan twee verschillende toetsen te doen, maar het went snel en het is niet moeilijker dan bv overstappen van de ene computer naar de andere of van de ene internetbrowser naar de andere.  Scherpstellen met de duim wordt snel een tweede natuur.

Waarom de AF on toets gebruiken?  We zien een beeld en stellen scherp, maar er kan iets tussen ons en ons onderwerp komen.  Nemen we als voorbeeld een dier dat in het bos zien, maar omwille van de wind waait er af en toe een tak of gras voor onze lens.  Houden we de AF on toets gans de tijd ingedrukt of houden we de ontspanner halt ingedrukt dan verliezen we de scherpstelling.  Met de Af on toets kunnen we scherp stellen, de toets loslaten en rustig wachten tot er zeker niets tussen ons en het onderwerp komt dat ons de scherpstelling doet verliezen.  We kunnen afdrukken zonder eerst opnieuw te moeten scherpstellen, wat een winst van enkele milliseconden oplevert.  Een tijdwinst die van belang is als er plots iets gebeurd, in ons voorbeeld als de vogel plots opvliegt.  Hetzelfde geldt bij sportfotografie, straat fotografie en zelfs als we beelden maken van niet poserende mensen of kinderen, steeds kan iets onze scherpstelling verstoren en de korte tijd nodig voor een nieuwe scherpstelling kan het beeld dat we gezien hadden doen verdwijnen.

De AF on toets gebruiken heeft een tweede voordeel.  Je kan scherpstellen en de cadrage van het beeld aanpassen zonder de ontspanner half ingedrukt te houden en dus nog steeds zonder risico de scherpstelling te verliezen door iets wat onverwacht voor het scherpstelpunt komt.

Een vooraf ingestelde automatische scherpstelling kan ook helpen bij bewegende onderwerpen.  Met de Af on toets stelt men scherp op een bepaald punt en dan wacht men tot het onderwerp op dat punt komt.  De enige andere methode die dit toelaat is manueel scherpstellen, wat vaak vergt dat men van manueel scherpstellen overgaat naar autofocus en omgekeerd.  Met de AF on toets is dit niet nodig en blijft de autofocus ingeschakeld.  Handig als men snel naar iets anders wil overschakelen.

Moeilijk die AF on toets te gebruiken?  Niet echt, meer een gewoonte, een automatisme dat men moet inoefenen.  Gewoon een aantal keren uittesten en het went snel.  Eens gewoon aan de AF on toets vergeet je snel het half indrukken van de ontspanner.  

<
>
x