Cultuursmakers

Brussel Fotoclub

Tips voor het fotograferen van kinderen

Kinderen fotograferen in een natuurlijke houding - enkele tips voor succesvolle foto's

Datum: 02/08/2020 tot 01/09/2020
Plaats: in uw kot
Adres: uw computer uw computer, 1080 Brussel
Type: Cursus/workshop

Nu we in onze bubbel zitten met vooral gezinsleden is het ook wel het ogenblik om onze camera op de kinderen of kleinkinderen te richten.  Hierna enkele tips om foto’s van kinderen te maken waarop ze natuurlijk en spontaan overkomen.

Plaats je op hun hoogte

Bij veel kinderfoto’s merken we een vogelperspectief op, omdat de fotograaf groter is dan zijn onderwerp en dus naar beneden kijkt met de camera.

Om dit te vermijden is het heel eenvoudig: breng je camera op het niveau van het kind dat je wil fotograferen.  Soms is het voldoende op een stoel of in de zetel te blijven zitten, maar als kinderen echt op de grond aan het spelen zijn loont het zelf ook lager bij de grond te komen door op je knieën te gaan zitten, neer te hurken of gewoon op de grond te zitten of – bij de kleinsten – te gaan liggen.

Door je foto te maken op dezelfde hoogte als het hoofd van het kind vermijdt je de vaak voorkomende effecten van kinderen die van bovenuit weggedrukt lijken te worden.

 Doe je vergeten

Hoe vaak trachten we bij het maken van kinderfoto’s niet de aandacht van kind te trekken door het verbaal aan te moedigen naar de camera te kijken.  Kinderen vinden dit nagenoeg steeds vervelend of zijn het snel beu en beginnen dan allerlei onnatuurlijke houdingen aan te nemen of rare gezichten te trekken, precies wat je als fotograaf niet wil.

Soms zien we dat al gebeuren van zodra een camera zichtbaar wordt bovengehaald, zonder dat men op enige andere wijze de aandacht tracht te trekken.

Om dit te voorkomen is er een gouden regel: zorg dat de kinderen die je wil fotograferen vergeten dat je klaar bent om het op de gevoelige plaat vast te leggen.  Haal je camera niet opzichtig boven, maar laat hem gebruiksklaar op een tafel liggen zodat je hem op het juiste ogenblik snel kan vastgrijpen.  Kinderen verdiepen zich snel in hun spel en als je hen niet stoort vergeten ze dat er camera op hen zal gericht worden, zodat ze op een natuurlijke wijze hun bezigheden verder zetten.

 Heb geduld

Ga er niet van uit dat je de foto snel snel kan maken.  Een beetje geduld doet wonderen.  Neem rustig je plaats in op de goede hoogte, houdt de camera binnen handbereik gebruiksklaar en zorg ervoor dat de kinderen vergeten dat hen wil fotograferen.  Wacht een goed ogenblik af waarop het kind opgaat in zijn gewone bezigheden en druk af als de spontane houding aangenomen wordt die je wou bekomen.  Geduld doet bij kinderen wonderen.

Veel fotoplezier

<
>
x