vtbkultuur Brussel Fotoclub

Brussel Fotoclub

Present

Overzichtstentoonstelling van het werk van Stephan Vanfleteren

Datum: 30/06/2020
Uur: 12:00
Uur van samenkomst: 10:15
Plaats: FoMu
Adres: Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
Plaats van bijeenkomst: station Brussel Noord om 10.15u
Prijs leden: 10
Prijs niet-leden: 13
Type: Tentoonstelling

Present is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969). Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar.


De tentoonstelling palmt het volledige museum in en neemt je mee op een fotografische reis doorheen het oeuvre van Stephan Vanfleteren. De eerste jaren van zijn journalistieke werk lezen als een stuk geschiedenis: de affaire Dutroux, de genocide in Rwanda. Rond de millenniumwisseling begint Vanfleteren zich te richten op wat dreigt te verdwijnen. Met de verbetenheid van een archivaris brengt hij zijn heimat en landgenoten in beeld. Wat hem drijft is de melancholie van een rasechte romanticus. Ondertussen kan hij zich beroepen op de ervaring van een doorwinterd fotograaf. België heeft zijn chroniqueur in beelden gevonden.

Doorheen heel zijn carrière slingert Vanfleteren tussen actie en stilstaan; tussen intense menselijke contacten en volstrekte eenzaamheid. Dit weerspiegelt zich ook in zijn praktijk als fotograaf. Reizen wordt afgewisseld met fotograferen in de besloten omgeving van zijn daglichtstudio. Meer en meer sluipen de verstilling en de dood in zijn werk. Deze thema’s staan centraal in twee recente reeksen die in de intimiteit van zijn studio zijn ontstaan: een verkenning van het stilleven en de naaktfotografie.

Reserveer tijdig zodat we op hetzelfde tijdstip de tentoonstelling kunnen bezoeken met inachtneming van alle veiligheidsregels.

We reizen met de trein van Brussel Noord, vertrek trein 10.32u het treinticket is NIET inbegrepen in de prijs

<
>
x