vtbkultuur Brugge

Brugge

Schotland

Multimediavoorstelling door Jan en Rita Thienpont -Van den Branden

Datum: 10/12/2018
Uur: 20:00
Adres: Xaverianenstraat 1, 8200 Sint-Michiels
Plaats van bijeenkomst: wijkcentrum Xaverianen
Prijs leden: 4,00
Prijs niet-leden: 5,00
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Een wandeling doorheen afwisselende en onbedorven landschappen.
Een klimtocht naar één van de 244 Munros : bergen boven de 3000 voet of 914 m.
Een bezoek aan een van de vele historische kastelen, verzorgde musea, whiskey distilleerderijen of levendige steden,
dat alles maakt een bezoek aan dit land een rijke ervaring die men niet licht vergeet.

 Deel een.

Zuid-Schotland is het land van de beroemde dichter Robert Burns (1759-1796) (Ayr, Alloway, Culzean Castle, Galloway Park), en de romanschrijver Sir Walter Scott (1771-1832). Hij beschreef de bergstreek The Trossachs, met meren als Loch Lomond en Loch Katerine.
(Abbotsford, Melrose Abbey, Dryburgh Abbey).

In Glasgow tekende Charles Rennie Mackintosh (1868-1928) de Schotse art noveau stijl.

De Ierse monnik Columba startte in 563 zijn bekeringswerk vanaf het kleine eilandje Iona aan de westelijke kust, waar tal van eilanden ware vogelparadijzen vormen, met o.a. de zeldzaam wordende Puffin of Papegaaieduiker (Mull, Staffa, The Treshnish Isles).

De poort naar deze eilanden is het stadje Oban. Elk jaar is er de traditionele Highland Gathering, een Schotse variant op atletiek.
Talrijke kastelen (Linlithgow, Stirling, Dumbarton, Blair Atoll, Loch Leven, Holyrood House) hebben een band met Mary, Queen of Scots (1542-1587) en haar boeiend maar tragisch leven maakt haar nog steeds populair.

Benjamin Baker ontwierp de Forth Railway Bridge in 1890 bij Edinburh en je vaart onder deze indrukwekkende brug door om het vredige Inchcolm eilan te bezoeken.

 Deel twee.

De Schotse ingenieur Thomas Telford (1757-1834) ontwierp het Caledonian Canal dat een reeks meren verbindt, waarvan Loch Ness het meest tot de verbeelding spreekt. Het kanaal begint bij Inverness en komt uit bij Fort William dat aan de voet ligt van de hoogste berg van Groot-Brittannië: Ben Nevis (1343 m).

Het eiland Skye wordt wel eens Schotland in miniatuur genoemd. Bonnie Prince Charlie (1720-1788), de meest geliefde van alle Schotse prinsen vluchtte hier naartoe na de verpletterende nederlaag tegen de Engelsen te Culloden.

Ten zuiden van Culloden vormt het uitgestrekte Cairngorms National Park een beschermd gebied voor vele diersoorten. De Britse kroon heeft hier een buitenverblijfje: Balmoral, en een reeks beroemde whisky distileerderijen zijn niet veraf.

De schilderes Joan Eardley (1921-1963) bracht de oostkust bij Catterline heftig en kleurrijk in beeld.
De tocht naar het noorden leidt langs Golspie (Murderer’s monument en Dunrobin Castle) naar John o’ Groats, het eindpunt, met zijn prachtige rotsformaties

De berg Ben Hope (927 m) overschouwt de rustige weg naar Durness in het noord-westen.
Vanaf hier ontvouwt zich de mooiste kustlijn met o.a. het eilandje Handa, dat als een rots uit de zee oprijst, en een merkwaardige tuin: Inverewe Garden.

Vanuit Ullapool vertrekt de veerboot naar Lewis waar de ‘Standing Stones of Callanish’ al eeuwen de wacht houden.

Edinburgh is zeker de mooiste stad. Het kasteel, de Royal Mile, de Georgian architecture, Princess Street met het monument voor Sir Walter Scott zijn bekend.
Maar de stad leeft het felst tijdens het jaarlijkse Edinburgh Festival met de Tattoo als onvergetelijke bekroning.

<
>
x