Cultuursmakers

Brasschaat

Expo Vlaamse Meesters

Tien hedendaagse kunstenaars uit verschillende disciplines gaan in dialoog met de klassieke Vlaamse meesters.

Datum: 01/02/2019 tot 03/02/2019
Plaats: Zaal Thijs
Prijs leden: Gratis toegang
Prijs niet-leden: Gratis toegang
Thema: Beeldende kunst
Type: Tentoonstelling

Tien hedendaagse Vlaamse kunstenaars uit verschillende disciplines werden door Cultuursmakers uitgenodigd om in dialoog te gaan met de ‘oude’ Vlaamse Meesters. Ze kozen hun favoriete meesterwerk en vertellen waarom precies dit werk hen inspireert, boeit of ontroert. Dat alles werd gebundeld in een reizende mini-tentoonstelling ‘Vlaamse Meesters – vakmanschap inspireert’

Openingstijden:

      - vrijdag 1 februari 2019: van 16.00 u tot 20.00 u;
      - zaterdag 2 februari 2019: van 16.00 u tot 19.00 u (zie Nieuwjaarsreceptie);
      - zondag 3 februari 2019: van 14.00 u tot 17.00 u.

Kostprijs: gratis voor leden en niet-leden.

 

Waarom Vlaamse Meesters?

Meer dan 250 jaar lang waren de ‘Vlaamse’ kunstenaars toonaangevende meesters in de ‘Schone Kunsten’. Ze werden alom geprezen voor hun vakmanschap, creativiteit en innovatie. De Vlaamse Meesters, met Rubens, Bruegel en Van Eyck op kop, zijn onze culturele vaders en bepalen voor een stuk onze identiteit. Ze waren beroemd om hun vakmanschap, creativiteit en innovatie. Met indrukwekkende prestaties transformeerden ze het rijke en verstedelijkte Vlaanderen in een van de meest verfijnde regio’s ter wereld. 

De komende jaren zijn de Vlaamse Meesters meer dan ooit tevoren springlevend. Tal van projecten, wandelingen, tentoonstellingen en evenementen over Vlaamse Meesters zijn overal te lande dé blikvangers en publiekslokkers. Niet alleen om buitenlandse toeristen naar Vlaanderen te halen (cfr project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen), maar dus ook bij Cultuursmakers, die er zelfs een tentoonstelling voor ontwikkeld heeft.

Niemand minder dan deze hedendaagse ‘grootmeesters’ werkten vol enthousiasme mee:

-       Adil El Arbi, filmregisseur
-       bOb Van Reeth, architect
-       Jan Fabre, beeldend kunstenaar
-       Jeroen Meus, kok
-       Judith Van Istendael, striptekenaar
-       Pascale Platel, theatermaker
-       Piet Goddaer, muzikant
-       Saskia De Coster, auteur
-       Veronique Branquinho, modeontwerper
-       Wim Vandekeybus, choreograaf
 

Ze hebben elk een ander favoriete meesterwerk en zijn allen om hun eigen redenen weg van de klassieke Vlaamse Meesters, maar over één ding zijn ze het roerend eens: het vakmanschap van Rubens en zijn collega-Vlaamse Meesters is werkelijk ongezien. De erfenis van de klassieke Vlaamse Meesters is vandaag de dag nog steeds springlevend én nog steeds een inspiratiebron voor de huidige generatie kunstenaars. “We hopen met deze tentoonstelling alle inwoners van Sint-Katelijne-Waver en omgeving kennis te laten maken met Vlaamse Meesters en met Cultuursmakers, maar bovenal willen we dat ze na het zien van deze tentoonstelling nog meer goesting hebben gekregen om van cultuur te proeven!”, aldus Lieve Schoelynck

De expo bestaat uit een 10-tal schildersezels waarop een tentoonstellingspaneel bevestigd is. Op elk paneel beschrijft een hedendaagse kunstenaar z’n favoriete meesterwerk. Bij elke schildersezel hoort ook nog een paletje waarop meer achtergrondinformatie te vinden is over enerzijds de hedendaagse kunstenaar en anderzijds de klassieke Vlaamse Meester.

<
>
x