vtbkultuur Brasschaat

Brasschaat

Daguitstap Haarlem - INSCHRIJVINGEN AFGESLOTEN

Provinciale uitstap

Datum: 13/10/2018
Uur van samenkomst: 07:45
Plaats: Haarlem
Plaats van bijeenkomst: Crowne Plaza Hotel - Antwerpen
Prijs leden: € 75.00
Prijs niet-leden: € 80.00
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Haarlem, ooit ontstaan als Romeinse nederzetting, ontving in 1245 stadsrechten. Vanaf dat moment groeide Haarlem uit tot één van de belangrijkste steden van Holland. Tijdens de Tachtigjarige oorlog verzette Haarlem zich hevig tegen de Spaanse overheersing. Eenmaal in handen van Willem van Oranje trokken veel Vlamingen naar de stad, waarvan de invloeden ook nu nog zichtbaar zijn. In de Gouden Eeuw was Haarlem een geliefde woon- en verblijfplaats voor de rijken een machtigen.

Haarlem is ook een stad van pioniers. Het beeld van Laurens Janszoon Coster op de Grote Markt verwijst naar de uitvinder van de boekdrukkunst, en er zijn nog vele andere namen. 

Haarlem is met meer dan 4.000 Rijks- en Gemeentemonumenten de tweede Monumentenstad van Nederland. Aan de Grote Markt liggen het middeleeuwse stadhuiscomplex, de Hoofdwacht, de Grote of St. Bavokerk en de Vlees- en Vishal. Maar ook elders in het centrum kun je prachtige monumenten bewonderen, zoals De Waag, Hodshon Huis, Amsterdamse Poort en Kathedrale Basiliek St. Bavo. Ook kun je de hofjes bezoeken, waarvan het oudste dateert uit 1395. 

Zeker staat er op het programma:

            - koffie met gebak
            - stadswandeling
            - hopelijk een beiaardconcert
            - keuze uit bezoek Teylersmuseum of Frans Hals museum, beide met een speciale tentoonstelling.
            - een Nederlandse uitgebreide lunch

<
>
x