vtbkultuur Brasschaat

Brasschaat

Jaarthema 2021: KLANK

Beste,

Klank is overal. Maar wat is klank precies? 
Zijn het de geluiden rondom je?
Is het de muziek die een compositie is van verschillende klanken?
Zijn het de woorden die elkaar ritmisch opvolgen of is het de stilte als er helemaal geen geluid meer te horen is?

Geluiden zijn er zo goed als altijd en overal. Er zijn zelfs zoveel geluiden, dat we de meeste ervan niet eens meer opmerken. Van sommige geluiden word je heel rustig, of blij, van andere wil je liefst zo snel mogelijk je vingers in je oren stoppen.

Geluiden hoor je al dan niet bewust. Als je naar muziek luistert dan ben je je bewust van de klanken die een melodie vormen of in harmonie staan tot elkaar. Soms zijn ze intens, traag of energiek. Het kan veel richtingen uitgaan. Maar zeker is dat muziek je kan ontroeren. De ene keer biedt het je troost en verzacht het de pijn, de andere keer geeft het je vreugde of brengt het je zelfs in e tase. Zonder klank is er geen muziek.

Het is zo essentieel als kleur bij schilderkunst. Maar klank is ook zoveel meer. Spits alvast je oren. Met vtbKultuur maken we je een heel jaar lang bewust van alle klanken rondom je. We zullen je ontroeren met melodieuze concerten en brengen je boeiende verhalen van componisten en instrumentenbouwers. We nemen je mee naar stilteplekken zoals abdijen, kloosters en begijnhoven waar je nog de zeldzame rust kan ervaren. We maken je alert voor stads- en natuurklanken tijdens auditieve ontdekkingstochten. We voeren je mee op de kadans van slam poetry of zetten je dansbenen in beweging op je favoriete songs. We brengen vredesklanken en doen oorlogsgeluiden verstommen. We laten klokken luiden in beiaards en laten je de klank inkleuren van hout of koper.

Klank is alom en universeel, ook in de kunst. We verleggen al luisterend je grenzen met verrassende wereldklanken en laten je meedeinen op de geluidsgolven van unieke klankinstallaties.  Kortom, vtbKultuur verlaat de alom aanwezige en dominante beeldcultuur en nodigt je in 2021 uit voor boeiende luistertochten met ongekende dimensies.

We beginnen met het prachtig gedicht hiernaast van Maud Vanhauwaert speciaal geschreven voor vtbKultuur.

Misschien tot binnenkort.

Met vriendelijke groeten,

Guido, Erna, Erna, Beatrijs, Jan en Etienne

<
>
x