vtbkultuur Boortmeerbeek

Boortmeerbeek

Midsummer Mozartiade, opera ‘La Clemanza di Tito’ in Théâtre des Martyrs - Brussel - VERPLAATST NAAR JUNI 2021

Wist je dat Wolfgang Amadeus Mozart in zijn kinderjaren enkele weken doorbracht in Brussel? Voldoende aanleiding voor een festival in het teken van dit wonderkind. Op 25 juni kan je een opvoering bijwonen van één van Mozarts meest succesvolle opera’s tijdens zijn leven.

Datum: 25/06/2020
Uur: 19:00
Plaats: Théâtre des Martyrs
Adres: Martelaarsplein 22, 1000 Brussel
Prijs leden: € 30,00
Prijs niet-leden: € 33,00
Thema: Muziek
Podiumactiviteiten
Type: Podiumactiviteit - theater
Beschikbare plaatsen: 0

De vijfde editie van het Midsummer Mozartiade festival, vindt in 2020 opnieuw plaats rond het Brusselse Martelaarsplein. LA CLEMENZA DI TITO is een opera van Wolfgang Amadeus Mozart in twee bedrijven naar een libretto van Pietro Metastasio aangepast door Caterino Mazzolà. Het is de laatste opera die Mozart heeft geschreven. De opera is op 6 september 1791 voor het eerst opgevoerd in Praag ter gelegenheid van de kroning van keizer Leopold II. Deze opera is geschreven in Wenen, waar Mozart leefde en werkte nadat hij door de aartsbisschop van Salzburg ontslagen was als componist. Hoewel het in die tijd gebruikelijk was om opera's in het Italiaans te schrijven, is het libretto van deze opera in het Duits. De eerste opvoering, waarbij keizer Jozef II aanwezig was, was op 16 juli 1782 in het Burgtheater in Wenen en werd door de componist zelf gedirigeerd.

La Clemenza di Tito bleef 30 jaar lang één van de populairste opera's van Mozart (het was bijvoorbeeld de eerste opera die in Engeland werd uitgevoerd).

Het verhaal: La clemenza di Tito, of Rome krijgt een keizerin. Vier Romeinse soldaten (vier vrienden gebonden door een heilige eed) komen terug uit de oorlog in Palestina. Sindsdien is één van hen (Tito) zijn vader als keizer opgevolgd en heeft de anderen (Sesto, Annio en Publio) in vertrouwensposities rond de troon geplaatst. De publieke opinie zet Tito ertoe aan om een vrouw te nemen. Zijn pogingen om de koningin van Palestina als zijn bruid te nemen mislukken. Rome kan alleen een Romeinse vrouw als keizerin accepteren. Tito buigt voor de wil van het volk. De vreemdelinge gaat weg. Vitellia (dochter van de afgezette keizer Vitellius) is vastbesloten haar ‘legitieme plaats’ op de troon in te nemen. Ze heeft nog maar één rivaal over, de edele en lieve Servilia (zus van Sesto en Annios lover). Vitellia verleidt Sesto om Tito te vermoorden. En Rome wordt een kruitvat dat klaar is om te ontploffen.

Een krachtig verhaal van vriendschap, verliefdheid, verraad en vergeving!

Het Martelaarsplein, in hartje Brussel, is een vierkant stadsplein in neoclassicistische stijl. Tegenwoordig kennen Brusselaars het beter als het plein waar de Vlaamse regering kantoor houdt en waar het ‘Théâtre des Martyrs’ is gevestigd, dan als de herdenkingsplaats voor de martelaars van de Belgische Revolutie van 1830. Is er een betere manier om dit erfgoedjuweel te herwaarderen dan door er Mozarts muziek te laten weerklinken? Het ‘Théâtre des Martyrs’ is gebouwd waar vroeger de Étoile-bioscoop stond en is in 1998 ingehuldigd. Het is één van de mooiste en modernste theaters van Brussel.

Ticketprijzen (reservatiekosten inbegrepen) voor 1ste categorie zitplaatsen, met vooraf (om 18.00 u.) inleiding tot de opera: € 30 (in plaats van € 50) voor vtbKultuur-leden en € 33 voor niet-leden.

Praktische info: de verplaatsingskosten zijn niet inbegrepen! Als je voor de trip van Mechelen naar Brussel Centraal de trein verkiest, kan je aansluiten bij onze groep die in de lokettenhal van het station van Mechelen zal samenkomen (het tijdstip wordt later medegedeeld).

Deelnemen: je tickets bestellen via e-mail boortmeerbeek@vtbkultuur.be én, nadat je de bevestiging van je reservatie hebt ontvangen, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE47 9730 8857 5380 van vtbKultuur Boortmeerbeek.

Mis het niet, reserveer snel. Het aantal tickets is beperkt!

© foto amadeusandco.com

<
>
x