vtbkultuur Boortmeerbeek

Boortmeerbeek

Dagtrip naar Gent met bezoek ‘museum van de misdaad’ in STAM en stadswandeling ‘Gent op z’n kookpunt’

In het museum van de misdaad krijg je een beeld van hoe de gerechtelijke politie tussen 1930 en 2000 moorden oploste en tijdens de wandeling ‘Gent op z’n kookpunt’ duik je aan de hand van smakelijke verhalen en pittige anekdotes in de geschiedenis van de culinaire gewoontes en tafelmanieren en ontdek je het rijke Gentse culinaire aanbod.

Datum: 30/03/2019
Plaats: STAM - Bijlokesite - Godshuizenlaan 2 - Gent
Plaats van bijeenkomst: Om 09.50 uur aan de ingang van STAM
Prijs leden: € 33,00
Prijs niet-leden: € 37,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 8

Om 10.00 uurbezoeken we het ‘Museum van de Misdaad’ in het STAM. De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een bijzondere verzameling. Ze bestaat uit foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Deze collectie werd door de jaren heen verzameld in het zogenaamde museum van de misdaad, enkel toegankelijk voor politiemensen in opleiding of op uitnodiging. Speurders werden er aan de hand van school-voorbeelden uit de politionele praktijk getraind in het zoeken naar relevante details, sporen en aanwijzingen om misdrijven zoals vergiftiging, valsmunterij en brandkastkraken op te lossen.

Het STAM gaat met dit materiaal aan de slag en maakt het voor iedereen toegankelijk in een tentoonstelling. De gangbare onderzoekstechnieken die destijds leidden tot het oplossen van misdrijven worden in kaart gebracht: sporenopname, ballistiek, verhoor van getuigen, reconstructie … inclusief de rol van wetsdokters en andere experten. Deze technieken, geïllustreerd met oorspronkelijk bewijsmateriaal, loodsen je door de tentoonstelling. Bekende en minder bekende moordzaken en diefstallen in de ruime regio rond Gent komen aan bod, zoals bijvoorbeeld ‘de moorden van Beernem’. Een topstuk in het museum is de allereerste door de politie gefilmde reconstructie van een moord. En dat is niet meteen de minste. Het gaat om de moord op de familie Steyaert door Freddy Horion in 1979.

In het museum ontdek je verder hoe de gerechtelijke politie van Gent is ontstaan en hoe zij zelf haar criminele collectie presenteerde. De kansspelen en ‘onzedelijke’ foto’s in het depot van in beslag genomen verboden goederen tonen hoe bepalend de tijdgeest is voor onze blik op misdaad.

Na dit bezoek keren we terug naar het Gentse stadscentrum waar je de vrije keuze hebt om individueel te lunchen of samen met de groep het middagmaal te gebruiken (de lunchinfo volgt later).

In de namiddag volgt de wandeling ‘Gent op z’n kookpunt’, met typisch Gentse proevertjes onderweg. Onze gids wacht ons op aan het Groot Kanon aan de Vrijdagmarkt. Aan de hand van smakelijke verhalen en pittige anekdotes duik je in de geschiedenis van de culinaire gewoontes en tafelmanieren en ontdek je het rijke Gentse culinaire aanbod.

Deze wandeling brengt je onder meer langs het Groot Vleeshuis, Centrum voor Promotie van Oost-Vlaamse Streekproducten, waar je de keuze krijgt tussen een Gents bier of een Bobke (jenever), met proevertjes van Gandaham en peperkoek. Wat later volgt ook een stop in Sophie’s Sweets & Chocolates, waar je koekjes en snoepjes in de beste Gentse traditie zult proeven. Een ding is zeker: je zal achteraf geen honger meer hebben.

Deelnameprijs: € 33,00 voor vtbKultuur-leden (€ 37,00 voor niet-leden). De verplaatsing naar Gent is niet inbegrepen. Voor de trip naar Gent kan je aansluiten bij onze groep die in Mechelen de trein en in Gent het openbaar vervoer zal nemen (het uur van samenkomst in de lokettenzaal van het NMBS-station – Mechelen, wordt later aan de deelnemers medegedeeld).

Deelnemen: inschrijven via e-mail boortmeerbeek@vtbkultuur.be én, nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE47 9730 8857 5380 van vtbKultuur Boortmeerbeek.

Samenkomst: om 09.50 uur aan de ingang STAM - Bijlokesite - Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent

Foto’s © stamgent.be

<
>
x