vtbkultuur Boortmeerbeek

Boortmeerbeek

Bezoek Wintertuin Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Je verwacht het nooit op het Vlaamse platteland: een feeërieke wintertuin uit 1900 met kleurrijke glas-in-loodkoepel in art nouveau, en dat in een voormalig katholiek meisjespensionaat. Een opmerkelijke, zelfs gedurfde keuze van de Waverse zusters Ursulinen. Die openheid naar de vernieuwende kunststijl toe weerspiegelt de moderne aanpak waarmee het instituut internationale faam verwierf.

Datum: 17/04/2019
Uur: 14:00
Plaats: Wintertuin Ursulinen
Plaats van bijeenkomst: om 13.50 uur aan de ingang van vzw Wintertuin OLV Waver
Prijs leden: € 11
Prijs niet-leden: € 12
Thema: Architectuur
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 4

Verscholen in de regio Mechelen ligt het Ursulineninstituut, een verborgen parel van de art nouveau. De wintertuin van het voormalige pensionnat de demoiselles in Onze-Lieve-Vrouw-Waver was anno 1900 een unicum in zijn katholieke context, en blijft tot op vandaag verrassen met zijn feeërieke licht- en kleurenspel.

Leer de historiek van deze oogstrelende wintertuin kennen, maar ontdek ook de rest van het landelijke school- en kloostercomplex met zijn kloosterkerk, oratorium, refters, schoolmuseum, pianogalerij en zoveel meer unieke locaties.

De opvallende wintertuin in art nouveau is een bijzondere artistieke realisatie met wereldwijde uitstraling. Het uitzonderlijk bouwprogramma, de schaalgrootte en de verfijnde en kwalitatief hoogstaande decoratieve uitwerking maken dit ensemble immers nagenoeg uniek, zeker als vrij vroege uiting van buitenstedelijke art nouveau.

Deelnameprijs (voor gegidste rondleiding): € 11 voor vtbKultuur-leden (€ 12 voor niet-leden). De verplaatsing naar Onze-Lieve-Vrouw-Waver is niet inbegrepen. Vooraf inschrijven is noodzakelijk, het aantal deelnemers is beperkt!

Deelnemen: inschrijven via e-mail boortmeerbeek@vtbkultuur.be en, nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE47 9730 8857 5380 van vtbKultuur Boortmeerbeek. Vooraf inschrijven is noodzakelijk (het aantal deelnemers is beperkt)!

Samenkomst: om 13.50 uur aan de ingang van het instituut, Bosstraat 9 - Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

Foto’s ©visitwintertuin.be

<
>
x