vtbkultuur Boortmeerbeek

Boortmeerbeek

Bezoek hoevebrouwerij Hof ten Dormaal in Tildonk

De vierkantshoeve ‘Hof ten Dormaal’ was vroeger het centrum van de heerlijkheid Lauwendries. De boerderij verbouwt vooral granen en heeft een kleine veestapel. Om hun boerderij meer draagkracht te geven en rendabel te maken, zijn ze begin 2009 begonnen met het brouwen van bier.

Datum: 22/08/2019
Uur: 14:00
Plaats: Hof ten Dormaal - Caubergstraat 2 - Tildonk
Plaats van bijeenkomst: Om 13.50 uur op de parking van de hoevebrouwerij
Prijs leden: € 10,00
Prijs niet-leden: € 11,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Wetenschap en techniek
Type: Groepsbezoek

Vanaf 2009 specialiseerden ze zich ook in het telen van gerst. In 2010 startten ze eveneens een hopplantage om hun eigen hopoogst in hun bieren te kunnen verwerken. Hun veestapel wordt in de winter gevoederd met de draf die overblijft bij het brouwen van de bieren. Hun Brabantse trekpaarden kan je in de buurt van de boerderij vinden. Soms worden ze ook gebruikt om de velden te bewerken en het hopveld te onderhouden.

Voor hun bieren produceren ze zelf alle nodige ingrediënten. Hun eerste bier, Dormaal Amber was onmiddellijk een groot succes. Een jaar later brouwden ze voor het eerst Dormaal Blond en Wit Goud. Ze zijn steeds op zoek naar nieuwe technieken, zoals de verzuringstechnieken die ze bij verschillende bieren toepassen, en ze willen steeds nieuwe ingrediënten in hun bieren verwerken. Het Oak Aged project dat in 2012 werd opgestart, is hier een voorbeeld van. Sinds september 2016 hebben ze ook nieuwe, lichter alcoholische bieren zoals de New Politician Session IPA, in hun gamma opgenomen.

Deelnameprijs voor een rondleiding (inclusief 5 proevertjes): € 10,00 voor vtbKultuur-leden (€ 11,00 voor niet-leden). De verplaatsing naar Tildonk is niet inbegrepen. Wie geen vervoer heeft kan, zolang er plaatsen beschikbaar zijn, met andere deelnemers meerijden (bij de inschrijving aan te vragen!). De carpoolprijs bedraagt € 3,00/persoon (te betalen aan de chauffeur).

Deelnemen: inschrijven via e-mail boortmeerbeek@vtbkultuur.be en, nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE47 9730 8857 5380 van vtbKultuur Boortmeerbeek.

Samenkomst: om 13.50 uur op de parking van de hoevebrouwerij - Caubergstraat 2 -3150 Tildonk

Foto © hoftendormaal.com

<
>
x