vtbkultuur Boortmeerbeek

Boortmeerbeek

Bezoek ‘HISTARUZ’, museum UZ Leuven - VERPLAATST NAAR HET NAJAAR

Bezoek het museum met een gids en ontdek pareltjes die getuigen van de pioniersrol van UZ Leuven: een waardevolle collectie historische toestellen en instrumenten, voor- en naoorlogs meubilair en foto’s en documenten.

Datum: 09/04/2020
Uur: 10:00
Plaats: Kapucijnenvoer 35 - Blok J - 3000 Leuven
Prijs leden: € 6,00
Prijs niet-leden: € 7,00
Type: Groepsbezoek

Leuven heeft een rijk verleden in de gezondheidszorg. Onder meer de intense bedrijvigheid in de universitaire ziekenhuizen en de evolutie in de geneeskunde lieten talloze sporen na: medische toestellen, verpleegmateriaal en andere voorwerpen, maar ook beelden, teksten, getuigenissen en andere documenten. UZ Leuven zet zich - samen met een groep vrijwilligers - sinds enkele jaren in om dat medisch erfgoed systematisch te verzamelen, digitaal te registreren en tentoon te stellen. De collectie wordt alsmaar belangrijker en boeiender.

Het boeiende verhaal van de UZ: de erfgoedcollectie van HistarUZ vertelt het verhaal van honderd jaar universitaire ziekenhuizen in Leuven. Ze telt inmiddels meer dan 5.000 voorwerpen en documenten. De verzameling kwam niet alleen tot stand ‘uit eigen voorraad', maar ook dankzij schenkingen van professoren, emeriti, oud-studenten, UZ Leuven-medewerkers en anderen. Het geheel laat zien hoe de geneeskunde is geëvolueerd en hoe de Leuvense universitaire ziekenhuizen zich gedurende een eeuw hebben ontwikkeld.

Deelnameprijs voor een gegidste rondleiding in het museum: € 6,00 euro voor vtbKultuur-leden (€ 7,00 voor niet-leden). De verplaatsing naar Leuven is niet inbegrepen. Voor de trip naar Leuven kan je aansluiten bij onze groep die in Mechelen de lijnbus 285 zal nemen (het uur van samenkomst aan de Lijnwinkel - aan het NMBS-station Mechelen - wordt later aan de deelnemers medegedeeld).

Deelnemen: inschrijven via e-mail boortmeerbeek@vtbkultuur.be of via de inschrijvingslink ‘ONLINE INSCHRIJVEN’ op deze webpagina, en nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE47 9730 8857 5380 van vtbKultuur Boortmeerbeek. Vooraf inschrijven is noodzakelijk (het aantal deelnemers is beperkt)!

Samenkomst: om 09.50 uur aan de bezoekersingang van HISTARUZ (Universitaire Kliniek Sint-Rafaël), Kapucijnenvoer 35 - Blok J - Leuven

Foto’s © uzleuven.be/histaruz

<
>
x