vtbkultuur Boortmeerbeek

Boortmeerbeek

Bezoek glasatelier Mestdagh in Merelbeke & culturele stadswandeling in Gent

Het atelier Mestdagh, gevestigd in het Gentse en opgericht in 1947, is het oudste glazeniersatelier in België. Tijdens de wandeling in Gent ontdek je niet alleen het rijke erfgoed en de geschiedenis van Gent, maar vertelt de gids ook tal van verhalen en weetjes over het bier, vroeger en nu.

Datum: 18/05/2019
Plaats: Gentse
Prijs leden: € 20,00
Prijs niet-leden: € 23,00
Thema: Beeldende kunst
Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Wetenschap en techniek
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 14

Om 10.00 uurbezoeken we Atelier Mestdagh, uniek op het vlak van glasraamkunst. Achter het atelier schuilt een verhaal van ambacht en kunst, kleur en licht, traditie en innovatie, … Het atelier is gespecialiseerd in restauratie, conservatie en herbestemming van glasramen, het creëren van nieuwe glasramen, isolerende- en verlichtingstoepassingen voor glas-in-lood. Het atelier is een gevestigde waarde met een sterke reputatie in binnen- en buitenland.

Bij de restauratie van glasramen worden hedendaagse technieken gecombineerd met de internationale richtlijnen van het Corpus Vitrearum. Aan elk restauratieproject gaat een grondige analyse vooraf zodat het oorspronkelijke karakter van de glasramen intact blijft. Minimale interventie en omkeerbaarheid zijn basisprincipes. Duurzaamheid en kwaliteit staan centraal, evenals respect voor authentiek materiaal en de artistieke waarde van het kunstwerk.

Creatie en uitvoering van nieuw glas-in-lood is een even belangrijke activiteit. Atelier Mestdagh fungeert als glasraamcentrum waar Ingrid Meyvaert werkt als huisontwerpster.

Een bezoek aan Atelier Mestdagh is een aanrader, het is een unieke gelegenheid om met een traditioneel kunstambacht in aanraking te komen. In hun charmante, traditionele atelier laten ze je graag kennismaken met de glasraamkunst. Je krijgt voeling met de techniek, de materialen en de schoonheid van dit eeuwenoude kunstambacht.

Na dit bezoek keren we terug naar het Gentse stadscentrum waar je de vrije keuze hebt om individueel te lunchen of samen met de groep het middagmaal te gebruiken (de lunchinfo volgt later).

In de namiddag volgt de wandeling ‘Focus op bier, een culturele wandeling in Gent’. Tijdens deze wandeling ontdek je niet alleen het rijke erfgoed en de geschiedenis van Gent, maar vertelt onze gids ook tal van verhalen en weetjes over het bier, vroeger en nu. De wandeling brengt je in de meest pittoreske hoekjes van de stad, en onderweg zal je een Gents bier en een paar pralines aangeboden krijgen (de pralines zijn op maat gemaakt, de ingrediënten verklappen we niet want je moet die raden tijdens de wandeling).

Deelnameprijs: € 20,00 voor vtbKultuur-leden (€ 23,00 voor niet-leden). De verplaatsingen naar Gent en Merelbeke gebeuren met het openbaar vervoer en zijn niet inbegrepen.

Deelnemen: inschrijven via e-mail boortmeerbeek@vtbkultuur.be én, nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE47 9730 8857 5380 van vtbKultuur Boortmeerbeek.

Het uur van samenkomst in de lokettenzaal van het NMBS-station - Mechelen wordt later aan de deelnemers medegedeeld).

Foto’s © ateliermestdagh.be

<
>
x