vtbkultuur Boortmeerbeek

Boortmeerbeek

Bezoek 'Damiaanmuseum' in Tremelo - VOLGEBOEKT

Ontdek het vernieuwde Damiaanmuseum. Een eigentijds en interactief belevingscentrum waar je het spoor volgt van Damiaan. Het museum loodst je doorheen de verschillende periodes in het leven van deze Grootste Belg en toont dat Damiaan ook vandaag een bron van inspiratie is.

Datum: 27/02/2020
Uur: 14:00
Plaats: Damiaanmuseum - Pater Damiaanstraat 37 - Tremelo
Plaats van bijeenkomst: Op de parking van het Damiaanmuseum
Prijs leden: € 9,00
Prijs niet-leden: € 10,00
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 0

Damiaan is onlosmakelijk verbonden met Tremelo. In Ninde, een gehucht van Tremelo, wordt hij geboren als Jef De Veuster. Hij groeit er op, gaat naar school in het naburige dorp Werchter en werkt op de boerderij van zijn ouders. Het geboortehuis van Damiaan maakt deel uit van het nieuwe Damiaanmuseum en kun je ook vandaag nog bezoeken.

Priester en Missionaris: Jef De Veuster treedt niet in de voetsporen van zijn ouders. Hij wordt geen boer of graanhandelaar maar hij kiest voor een leven als missionaris. Een nieuw leven en een nieuwe naam: Damiaan. Op 23-jarige leeftijd reist hij naar de Hawaï-eilanden en start hij met zijn missie. Verre oorden en nieuwe culturen, maar Damiaan gaat nog een stap verder. Vrijwillig trekt hij naar het eiland Molokaï, waar de echte reis begint. Op Molokaï komt de kracht van Damiaan als bruggenbouwer naar boven. Hij is een ontwikkelingshelper en mensenrechtenactivist ‘avant la lettre’. Hij zet zich in voor mensen die uitgesloten worden enkel door hun ziekte. Samen met hen bouwt hij een gemeenschap op. Een gemeenschap waarin niemand buiten spel staat.

Damiaan sterft op 15 april 1889 in Molokaï. Toch leeft hij verder. Zijn inzet en solidariteit blijven inspireren. Damiaanactie wil wereldwijd een verschil maken in de strijd tegen lepra en tuberculose. Een strijd die Damiaanactie aangaat samen met anderen, want uiteindelijk schuilt er in ieder van ons een Damiaan.

Na de rondleiding in het museum wacht ons koffie met een stuk taart in ‘Huize de Veuster’.

Deelnameprijs voor een gegidste rondleiding in het museum & stuk taart en koffie: € 9,00 euro voor vtbKultuur-leden (€ 10,00 voor niet-leden). De verplaatsing naar Tremelo is niet inbegrepen. Wie geen vervoer heeft kan, zolang er plaatsen beschikbaar zijn, met andere deelnemers meerijden (bij de inschrijving aan te vragen!). De carpoolprijs bedraagt € 3,00/persoon (te betalen aan de chauffeur).

Deelnemen: inschrijven via e-mail boortmeerbeek@vtbkultuur.be of via de inschrijvingslink ‘ONLINE INSCHRIJVEN’ op deze webpagina, en nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE47 9730 8857 5380 van vtbKultuur Boortmeerbeek. Vooraf inschrijven is noodzakelijk (het aantal deelnemers is beperkt)!

Samenkomst: om 13.50 uur op de parking van het Damiaanmuseum - Pater Damiaanstraat 37 - 3120 Tremelo

Foto’s © damiaanmuseum.be

<
>
x