vtbkultuur Boortmeerbeek

Boortmeerbeek

Bezoek aan de ‘Abdij van Averbode’ - VOLGEBOEKT

Een rondleiding met gids in de abdij én in het belevingscentrum ‘Het Moment’? Met ons kan het!

Datum: 22/09/2020
Uur: 14:00
Plaats: Abdij van Averbode
Adres: Abdijstraat 1 , 3271 Averbode
Plaats van bijeenkomst: Om 13.50 uur aan ingangspoort van de abdij
Prijs leden: € 21.00
Prijs niet-leden: € 22,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 0

We bezoeken eerst de abdij. Het bezoek omvat een filmvertoning van 30 minuten over het abdijleven en daarnaast een rondgang met gids doorheen heel de abdijkerk en langs de buitenkant van de gebouwen.  

Na dit bezoek wacht ons een rondleiding met gids in het belevingscentrum ‘Het Moment’. Het is een boeiende reis op een unieke en historisch waardevolle plek. Naast een toelichting over de geschiedenis van de abdij en de abdijgemeenschap vandaag de dag, gaan we via de boerderij en het washuis langs de uitgeverij naar ‘Het Moment’. Hier nemen we een kijkje in de kaasrijperij, de bakkerij en de huisbrouwerij. Afsluiten doen we met een degustatie van de vijf Averbode-producten: bier, kaas, brood, peperkoek en speculaas. Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan de Abdijwinkel!

De Abdij van Averbode kan terugblikken op een rijke geschiedenis, die intussen al tien eeuwen overspant. Ze werd in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Al snel werd aan landbouw gedaan, wat de leefbaarheid verzekerde. Doorheen de eeuwen kende de abdij echter heel wat beproevingen: plunderingen, branden, de pest, … Eind 18e eeuw werd ze zelfs verkocht en afgebroken. Vanaf de 19e eeuw ging het terug bergop. Het kloosterleven werd hervat en de abdij werd de spil van heel wat activiteiten: missiewerk, een uitgeverij, … In de 20e eeuw stichtten de norbertijnen verschillende scholen. Vandaag kijkt de Abdij van Averbode volop vooruit, met onder meer een veelzijdige productenkorf en een gloednieuw belevingscentrum.

De broeders van de Abdij van Averbode behoren tot de orde die werd opgericht door de heilige Norbertus. Daarom worden ze norbertijnen genoemd. Maar ze hebben nog enkele benamingen. Zo verwijst premonstratenzers naar Prémontré, het Franse plaatsje waar de orde in 1121 werd gesticht. Hun witte habijt verklaart dan weer de bijnaam witheren.

Deelnameprijs (voor de rondleiding met gids in de abdij en in het belevingscentrum én een degustatie van de Averbode-producten én een attentie uit de winkel): € 21 voor vtbKultuur-leden (€ 22 voor niet-leden). De verplaatsing naar Averbode gebeurt met eigen vervoer. Wie geen vervoer heeft kan, zolang er plaatsen beschikbaar zijn, met andere deelnemers meerijden (bij de inschrijving aan te vragen!). De carpoolprijs bedraagt € 6,00/persoon (te betalen aan de chauffeur).

Deelnemen: inschrijven via e-mail boortmeerbeek@vtbkultuur.be én nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE47 9730 8857 5380 van vtbKultuur Boortmeerbeek. Vooraf inschrijven is noodzakelijk (het aantal deelnemers is beperkt)!

<
>
x