vtbkultuur Boortmeerbeek

Boortmeerbeek

Bedrijfsbezoek aan Elixir d’Anvers in Antwerpen - VOLGEBOEKT!

Elixir d’Anvers is in het collectieve geheugen van elke Belg gegrift. Generaties lang al wordt er in familiekring gemoedelijk van genipt en gedronken. Sinds 1863 wordt deze likeur nog steeds op ambachtelijke wijze bereid volgens het originele recept met tientallen planten en kruiden van over de hele wereld die Elixir d’Anvers zijn unieke smaak geven.

Datum: 08/03/2019
Uur: 14:00
Plaats: FX de Beukelaer
Plaats van bijeenkomst: om 13.50 uur aan de ingang van FX de Beukelaer, Haantjeslei 132 - Antwerpen
Prijs leden: € 7,00
Prijs niet-leden: € 8,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Wetenschap en techniek
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 0

De rondleiding bij Elixir D’Anvers, onder begeleiding van een professionele gids, duurt ongeveer 2 uur en half. Na de ontvangst in het authentieke directiebureel uit 1894 in Neo Vlaamse Renaissancestijl en het bezoek aan de stokerij – het hart van de firma – volgt een degustatie. Er worden drie proevertjes aangeboden: Elixir d’Anvers, Elixir de Spa en Advocaat Extra FX de Beukelaer.

Na een jarenlange zoektocht legde François-Xavier de Beukelaer in de vroege ochtend van 19 maart 1863 de laatste hand aan het recept voor zijn Elixir d’Anvers. Deze heerlijke kruidenlikeur van de student medicijnen en farmacie ging de geschiedenis in omwille van zijn opmerkelijke digestieve en weldoende eigenschappen. De uitzonderlijke kwaliteit van Elixir d’Anvers werd wereldwijd erkend en bekroond met tientallen gouden medailles en erediploma’s. Niet alleen in Europa was Elixir d’Anvers een voltreffer, maar ook in Australië, Afrika en de Verenigde staten werd deze artisanale kruidenlikeur alom geroemd. Eén van de meest markante diploma’s kwam uit Boulogne-sur-Mer in Frankrijk (1887) en draagt de handtekening van Louis Pasteur.

Gedurende de tweede helft van de 17de eeuw groeide het Ardeense plaatsje Spa uit tot een mondain kuuroord dat druk werd bezocht door edelen, diplomaten, schrijvers, kunstenaars… en geestelijken. De Kapucijnen stichtten er een kerk en een klooster en legden er een idyllisch park aan om de bezoekers gepast te kunnen ontvangen. In het klooster selecteerden de Kapucijnerbroeders tientallen aromatische planten, schorsen en kruiden en distilleerden er een schitterende likeur mee met een zacht aroma en een fijne smaak. Het alcoholische drankje of Elixir versterkte bovendien de maag en stimuleerde de spijsvertering. Samen met de bezoekers zwermde de populariteit van deze kruidenlikeur uit over binnen- en buitenland waar de Elixir de Spa meermaals werd bekroond. Tijdens de Franse revolutie gingen de bibliotheek van de Kapucijnen en het recept bijna verloren maar een koper van boeken vond het manuscript gelukkig helemaal intact terug. Het oudste brevet van Hofleverancier van het Belgische koningshuis werd in 1869 trouwens uitgereikt aan Elixir de Spa.

Deelnameprijs: € 7,00 voor vtbKultuur-leden (€ 8,00 voor niet-leden). De verplaatsing naar Antwerpen is niet inbegrepen.

Voor de trip naar Antwerpen kan je aansluiten bij onze groep die in Mechelen de trein en in Antwerpen de bus zal nemen (het uur van samenkomst in de lokettenzaal van het NMBS-station - Mechelen wordt later aan de deelnemers medegedeeld).

Deelnemen: inschrijven via e-mail boortmeerbeek@vtbkultuur.be en nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE47 9730 8857 5380 van vtbKultuur Boortmeerbeek. Vooraf inschrijven is noodzakelijk (het aantal deelnemers is beperkt)!

Samenkomst: om 13.50 uur aan de ingang van FX de Beukelaer, Haantjeslei 132 - Antwerpen

Foto’s © FX de Beukelaer

<
>
x