vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Wijnthema ‘Zuidwesten (Sud-Ouest) van Frankrijk’

Het wijngebied zuidwesten (Sud-Ouest) van Frankrijk is een paradijs van verschillende druivenrassen. Een aantal druiven die er hun oorsprong kennen zijn later internationale druiven geworden die men vandaag wereldwijd aanplant. De familie van Cabernet met stamvader Cabernet Franc is afkomstig uit de Pyreneeën en ook Merlot is een afstammeling van Cabernet Franc uit de Sud-Ouest.

Datum: 01/10/2020
Uur: 20:15
Plaats: Ludwinahuis
Adres: Zellaerdreef 2 , 2820 Bonheiden
Prijs leden: € 18,00
Prijs niet-leden: € 20,00
Thema: Culinair
Wetenschap en techniek
Type: Reportage of lezing

Enkele belangrijke wijnregio’s in het zuidwesten van Frankrijk:

Bergerac situeert zich in de regio Zuidwesten van Frankrijk. Nochtans kan dit voor de nodige misverstanden zorgen gezien het wijngebied praktisch grenst aan dit van de Bordeaux en zich slechts op enkele kilometers van de Saint-Emilion wijngaarden bevindt. De Bergerac wijnen zijn al sinds de Middeleeuwen beroemd. Ze worden van de Bordeaux-druivensoorten gemaakt. Ze zijn fruitig in de stijl van Bordeaux. De witte wijnen zijn vol en verfijnd. Het gebied is beroemd om zijn edele zoete Monbazillac die zijn eigen AOC heeft. Er is ook wat productie van lekkere rosé. 

De Cahors wijngaarden liggen in de Midi-Pyrénées in het departement Lot (Quercy). Ze strekken zich uit op ongeveer een 200 km ten Oosten van Bordeaux. Het herkomstgebied omvat 45 gemeenten waarvan de meeste ten westen van de stad Cahors liggen. De wijngaarden van Cahors zijn één van de oudste van Frankrijk. De beplanting van de wijnstokken dateert van het Gallo-Romeinse tijdperk. In 1947 werd de energieke coöperatie van Parnac opgericht. In 1956 werd de gehele oppervlakte vernietigd door de strenge vorst. De wijngaarden werden op grote schaal nieuw beplant met de Auxerrois. Dit bracht een duidelijke kwaliteitsverbetering van de wijnen tot stand en in 1971 kreeg Cahors zijn AOC-status. De Auxerrois is de belangrijkste druivensoort van de Cahors. Deze duivensoort is beter gekend onder de naam Malbec. Ter plaatse wordt ze ook wel de Cot genoemd. Nog een andere benaming is Pressac. In de cépage van de Cahors-wijn moet minstens 70 % Auxerrois gebruikt worden. De cépage kan voor de rest bestaan uit Merlot (maximum 20 %), Tannat (ten hoogste 20 %) en Jurançon Noir (maximum 10 %). De kleur is donkerrood, bijna zwart. De wijnen stonden dan ook lang bekend als 'Black wine'. De typische aroma's van de Cahors zijn die van rood en zwart fruit (vooral cassis en zwarte kersen), bloedsinaasappel, zoethout, anijs, kaneel, cacao, Chinese inkt, leder, hout en truffel. Een krachtige smaak met een grote concentratie, zware tannines en voldoende zuren. Deze typische karaktertrek is geschiedkundig te verklaren: vroeger diende deze wijn vaak als aanlengwijn voor minder goede Bordeaux. De wijnen staan bekend als echte bewaarwijnen (te drinken tussen zijn 7e en 15e levensjaar) waar je het nodige geduld voor dient op te brengen. De laatste jaren worden er echter ook lichtere, minder geconcentreerde en minder karaktervolle wijnen geproduceerd die al na een paar jaar gedronken kunnen worden.

Madiran is gelegen op een 70 km van de Pyreneeën en een 100 km van de Atlantische Oceaan. De productiezone beslaat 37 gemeentes. Vijf van deze gemeentes vormen de kern van het gebied. Het zijn: Madiran, Aydie, Crouseilles, Viella en Maumusson. De AOC Madiran slaat enkel terug op rode wijnen. De witte wijnen die onder dezelfde productiezone worden gemaakt krijgen de naam van de zusterappellatie Pacherenc du Vic-Bilh. Afhankelijk van het type terroir en de assemblage, maar ook van de wijze van vinificatie en opvoeding, kan Madiran verschillende gezichten tonen die bij een langere opvoeding steeds markanter worden. Er zijn drie types: Madiran met uitgesproken fruitaroma's (een type om bij voorkeur jong te drinken), Madiran met meer tannine (kan vijf tot zes jaar rijpen om ronder te worden en ondergaat daarbij een interessante aromatische ontwikkeling) en Madiran als bewaarwijn (gebaseerd op een hoog percentage Tannat). Dit type is nog meer gebaat bij rijping op barrique en gaat makkelijk tien jaar of langer mee. De Tannat druif is de onbetwiste ster in de wijngaard. Het is een laat rijpende druif zie zijn naam dankt aan de grote hoeveelheid tannines in de schil. Andere toegelaten druivensoorten zijn Fer Servadou (Pinenc), Cabernet Franc (Bouchy) en Cabernet Sauvignon.

De appellatie Pécharmant ligt op de heuvels ten noordoosten van Bergerac. Pécharmant is een relatief klein wijngebied dat dankzij het dynamisme van enkele jonge wijnbouwers een enorme opwaardering kent. De herkomstbenaming AOC is officieel erkend voor wijngaarden die gelegen zijn in vier gemeenten: Bergerac, Creysse, Lembras en St. Saveur. De wijnen uit de Pécharmant hebben zonder twijfel de langste bewaarmogelijkheden van alle wijnen uit de streek. Vol en stevig gebouwd hebben zij voldoende tannine om zeker de eerste vier tot zes jaar beter te worden. Anderzijds zijn het wijnen die al van bij het begin af flatteren door hun mooie volle fruitsmaak. De wijn moet minstens gedurende 12 maanden in gistkuipen of op houten vaten rijpen. Wijnen die de AOC Pécharmant willen voeren, moeten op zijn minst drie van de toegelaten druivenrassen (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc of Malbec) gebruiken.

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent ‘wijnkunde’ bij Syntra, zal het wijngebied ‘Zuidwesten van Frankrijk’ uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) of via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be én € 20,00 (€ 18,00 voor vtbKultuur-leden) storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.

Inschrijven is noodzakelijk!

Tekst © Wijnkennis.be

<
>
x