vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Wijnthema ‘Zuid-Italië, Sicilië & Sardinië’

In Zuid-Italië vindt men in Basilicata, Calabrië en Puglia interessante wijnen. Dit geldt trouwens ook voor Sardinië en Sicilië.

Datum: 07/11/2019
Uur: 20:15
Plaats: OC Krankhoeve - Grote Doelstraat 1 - Bonheiden
Prijs leden: € 18,00
Prijs niet-leden: € 20,00
Thema: Culinair
Type: Reportage of lezing

De blauwe Aglianico is aanwezig in de hele voet van Italië, met vele pseudo-namen, en is ook in Basilicata de meest bekende druif. Aglianico geeft intense, robijnrode wijnen met complexe terroirgetypeerde aroma's. Qua smaakstructuur behoort deze druif tot de meest authentieke van Italië. Haar wijnen kunnen ook goed verouderen, zowel op vat als op fles.

Calabrië is rijk aan inheemse druiven, waarvan de blauwe rassen duidelijk in de meerderheid zijn. Er worden in deze regio dan ook overwegend rode en rosé wijnen (91%) geproduceerd. De bekendste rode wijn is ongetwijfeld DOC Cirò. Deze stevige wijn op basis van de Gaglioppo druif. Naast de rode Cirò, bestaat er ook een lichtvoetige rosé en een witte Cirò van de Greco Bianco.

Vandaag deelt Puglia, afwisselend met Sicilië, de tweede plaats in Italië qua wijnproductie. Puglia telt vijf grote wijnzones: Tavoliere, Subappennino Dauno, Gargano, Murge en Salento. Zoals overal elders in Italië legt Puglia zich de laatste jaren steeds meer toe op de productie van kwaliteitswijnen en komt de kwantiteit niet langer op de eerste plaats. Door haar gunstige ligging, het overwegend heuvelachtige landschap en de goede bodem, is hier immers alles voorhanden om goede wijnen te maken. Sedert een tiental jaren laten niet alleen plaatselijke, maar ook nationale en internationale oenologen hun oog vallen op Puglia. Naast Primitivo zijn vooral Negroamaro en de al even donkere Uva di Troia de toonaangevende blauwe druiven. Ook al is Primitivo niet origineel Italiaans, toch is dit de streek waar deze druif zich het meest thuis voelt. Zij brengt in heel Puglia zowel boeiende, complexe als prijsvriendelijke rode wijnen voort. Alleen hier, in de hak van de Italiaanse laars, levert ze de beste kwaliteit die in 2011 werd bekroond met de DOCG Primitivo di Manduria Dolce Naturale.

Sicilië is de grootste wijnleverancier en één van de spannendste wijngebieden van Italië. Op wijnvlak kan de keuze aan druivenrassen en wijnstijlen niet op. De inspanningen die sinds de eeuwwisseling werden geleverd, mede dankzij de steun van de Europese Unie, hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen, zowel op gebied van authenticiteit als op gebied van kwaliteit.

Oorspronkelijk waren vooral de versterkte Marsala wijnen uit de omgeving van de havenstad Marsala zeer bekend en geliefd. Deze worden zowel droog als zoet gemaakt en in een ‘Speciale uitvoering’ met toevoeging van amandelen of koffie. Vooral Nero d’Avola, de klassieke blauwe druif van Sicilië, is de jongste jaren niet te stoppen. Nagenoeg alle wijnen van het eiland met een Tre Bicchieri (3 glazen = hoogste kwaliteitsappreciatie van het wijntijdschrift Gambero Rosso) zijn deels of volledig op basis van deze overweldigende druif gemaakt. Het resultaat zijn intense, sappige rode wijnen met schitterende, diepe donkerrode kleur (bijna zwart) en intense, volle en verfijnde aroma’s van bramen, zwarte kersen en een vleugje peper en amandelbloesem. De smaak is droog, vol, rijp en met een uitstekende structuur. In 2005 werd DOCG Cerasuolo di Vittoria als eerste en lang verwachte Siciliaanse wijn in de adelstand verheven voor de wijnstijlen Rosso en Classico Rosso. Deze intens fruitige en elegante rode wijn is samengesteld uit 50 à 70% Nero d'Avola, aangevuld met de eveneens lokale Frappato.

Sardinië: de wijnen op basis van Vermentino en Cannonau zijn de beste en tevens de bekendste wijnen van dit eiland.

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent ‘wijnkunde’ bij Syntra, zal deze wijnregio’s uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) of via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be én € 20,00 (€ 18,00 voor vtbKultuur-leden) storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.

Inschrijven is noodzakelijk!

© Louis Verschueren

<
>
x