vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Wijnthema 'Riesling wereldwijd'

Riesling is voor Lars Daniëls, Magister Vini in Nederland, de meest veelzijdige druif ter wereld. Van geen ander druivenras wordt zulk een diversiteit aan wijnstijlen gemaakt. Ga maar na, welke andere druif geeft mousserende wijn (droog, halfdroog en zoet), droge witte wijn in al zijn gradaties, halfdroge witte wijnen, edelzoete witte wijn van late oogst en Eiswein?

Datum: 19/09/2019
Uur: 20:15
Plaats: OC Krankhoeve - Grote Doelstraat 1 - Bonheiden
Prijs leden: € 18,00
Prijs niet-leden: € 20,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Dat dit überhaupt mogelijk is, heeft volgens Lars Daniëls alles te maken met het karakter van het druivenras zelf, vooral het feit dat het een laat rijpende druif is met een goede aciditeit. Maar bovenal is er één specifieke eigenschap, die Riesling zo boeiend maakt: haar vermogen om haar herkomst in de diverse wijnstijlen door te geven. Riesling kan als geen ander druivenras, met uitzondering van Pinot Noir, terroirwijnen geven, wijnen met authenticiteit, wijnen die boeien, telkens weer. Daar kunnen er in onze immer vervlakkende wijnwereld niet genoeg van zijn.

Riesling is een relatief laat rijpende druif (eind september/begin oktober). Zij heeft een lange rijpingsperiode nodig, overdag lekker warm en in de nacht wat koeler. Enkel dan krijgt Riesling haar typische aroma’s en smaak. Bij late rijping vormen zich bijzonder hoge suikerconcentraties zonder zuur te verliezen, wat ideaal is voor zoete Vendanges tardives wijnen en voor edele/nobele rotting. Doordat de druiven langer blijven hangen dan normaal, worden ze aangetast door een schimmel, de welbekende Botrytis Cinerea; deze schimmel zorgt ervoor dat de druiven bijna al hun vocht verliezen en als verschrompelde rozijntjes aan de stok blijft bungelen. Dat lijkt absurd, maar de smaak is waanzinnig en zeker het proberen waard! Vooral in Duitsland, de Elzas en Oostenrijk maken ze hier de mooiste dessertwijnen van. Haar liefhebbers komen vaak superlatieven te kort wanneer zij Riesling wijnen degusteren.

Maar hoe is het dan mogelijk dat de lievelingsdruif van sommige wijnadepten, de smaakpapillen van heel wat andere wijnliefhebbers gewoonweg niet kunnen bekoren? Een belangrijke reden hiervoor wordt toegeschreven aan de populariteit van Chardonnay en de daarmee gepaarde voorliefde voor hout gelagerde wijnen. Riesling valt inderdaad in niets te vergelijken met Chardonnay, en is bovendien allergisch voor houtrijping omdat zij daarbij haar floraal karakter verliest. Vergisten en rijpen in inox recipiënten laat Riesling haar fris en fruitig karakter behouden; puur fruit en smetteloos zuivere wijnen zijn het resultaat. Terwijl Chardonnay wijnen hun karakter vaak pas in de wijnkelder krijgen, dankzij o.a. de malolactische omzetting van appelzuur in melkzuur en de rijping op eiken vaten, heeft bij Riesling haar terroir de grootste impact. Riesling wijnen worden dan ook vooral in de wijngaarden gemaakt en niet in de kelders. Haar wijnen weerspiegelen dan ook de terroir waarop zij staat aangeplant. Zo zal een leisteen bodem een rokerig smaakje geven, andere bodems zullen vooral mineraal, staal, teer, aards, bloemig of iets gekruid smaken.

Riesling komt meestal als monocépage op de markt; zelden worden er andere druivenrassen toegevoegd. Riesling moet je leren drinken. Je moet haar typische hoge, maar verrukkelijke zuren, ijskoude parfum en citrus smaak leren appreciëren. Wie het geduld kan opbrengen en de wijnen lange jaren laat ouderen, zal worden beloond met rijpere aroma’s van honing, overrijpe ananas, noten, rook en soms petroleum. Petroleum klinkt voor de modale wijnliefhebber, vermoedelijk niet direct aantrekkelijk, maar ‘die hard fans’ worden al wild bij de gedachte aan deze typische geur.

In het begin van de 20ste eeuw waren Riesling wijnen uit de Moezel en de Rheingau vaak duurder dan de gerenommeerde toppers uit Bordeaux!

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent ‘wijnkunde’ bij Syntra, zal deze druivensoort uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) of via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be én € 20,00 (€ 18,00 voor vtbKultuur-leden) storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.

Inschrijven is noodzakelijk!       

© Louis Verschueren

<
>
x