vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Wijnthema ‘Piemonte’

Piemonte vormt samen met Toscana de referentie voor Italië als wijnland. Vandaag wordt er in een groot deel van Piemonte wijn gemaakt, maar de belangrijkste wijngaarden liggen rond de plaatsen Asti en Alba. Wijngaarden met de druivenrassen Nebbiolo en Barbera liggen vooral op zuidelijk gerichte hellingen en wijngaarden met Dolcetto en Moscato liggen op de koeler gelegen flanken.

Datum: 03/12/2020
Uur: 20:15
Plaats: Ludwinahuis
Adres: Zellaerdreef 2 , 2820 Bonheiden
Prijs leden: € 18,00
Prijs niet-leden: € 20,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Een kenmerk van de Piemontese wijnindustrie is de grote verscheidenheid aan wijnstijlen en druivenrassen, vandaar het grote aantal DOCG’s (16) en DOC’s (42). Eigenaardig genoeg zijn er tot op vandaag geen IGT-wijnen. Officieel betekent dit dat Piemonte procentueel het grootste aantal en het grootste volume (56%) aan kwaliteitswijnen produceert. Voor al die wijnen, waarvan 70% rood, staan net geen vijftig kwalitatief hoogstaande druivenrassen garant. De meeste druivenrassen die in Piemonte staan aangeplant zijn van inheemse oorsprong. Voor rode wijnen wordt naast Nebbiolo vooral Barbera, Dolcetto, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Freisa, Merlot, Moscato Nero en Pinot Nero gebruikt. Voor witte wijnen zijn dit vooral Arneis, Cortese, Barbera Bianca, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling en Pinot Bianco. Toch is er maar een kleine groep die de scepter zwaait, met elk zijn ideale terroir en microklimaat.

Rode wijnen: Piemonte heeft zijn faam vooral te danken aan Nebbiolo, een edel blauw maar tegelijkertijd zeer moeilijk druivenras dat alleen in het NW van Italië tot grootse prestaties komt. Nebbiolo komt van het Italiaanse woord Nebbia, wat nevel betekent. Door haar dikke schil kan ze immers verschillende dagen mist of regen verdragen, zonder te beschimmelen. Tal van wijnbouwers, investeerders en oenologen hebben de jongste twintig jaar zware inspanningen geleverd om Nebbiolo en andere Piemontese druivenrassen opnieuw naar de wereldtop te brengen. De verschillende manieren van aanpak hebben tot evenveel verschillende wijnstijlen geleid: de botte, de anti-botte en de barriquestijl. De consument kan alleen maar ontzettend blij zijn met dit veelvoud aan op Nebbiolo gebaseerde wijnstijlen. De vinificatie van Nebbiolo werd ook aangepast aan de moderne consument, zodat de wijnen reeds jonger drinkbaar zijn. Nebbiolo wordt wel eens de Pinot Noir van Italië genoemd, omdat zij een bijzonder eigenzinnig karakter heeft en de schil van deze druif maar weinig kleur afgeeft. De wijnen kunnen hard en meedogenloos zijn, maar tegelijk subtiel en fijn. In goede wijnjaren kunnen grote wijnen van Nebbiolo tientallen jaren bewaren. Nebbiolo toont zijn kunnen vooral in DOCG Barolo en DOCG Barbaresco. Deze behoren tot de beste rode wijnen van de wereld. Beide zijn afkomstig van de Langhe-heuvels rond Alba en zijn genoemd naar een dorpje in dit productiegebied. 

Bij al deze lof voor Nebiolo mogen zeker Barbera en Dolcetto niet vergeten worden. Beiden houden van hetzelfde terroir als Nebiolo en hebben de jongste twintig jaar, samen met grote broer Nebbiolo, enorme vooruitgang geboekt op gebied van kwaliteit. Barbera werd getemd door kleinere rendementen en een gedoseerde houtrijping, zodat er vandaag moderne wijnen worden gemaakt met een authentiek karakter, nog steeds stevige zuren en tannines, maar prachtig uitgebalanceerd en met een evenwichtige structuur. De erkenning liet dan ook niet op zich wachten met de DOCG Barbera d’Asti en DOCG Barbera del Monferrato Superiore en DOCG Nizza. Ook Dolcetto, onterecht soms de Beaujolais van Italië genoemd, vond zijn fruitigheid terug en beantwoordt vandaag volledig aan het profiel van een moderne wijn: fijn en elegant met intense aroma’s van zwarte en rode bessen. 

Verder vinden wij in DOCG Brachetto d’Acqui het druivenras Brachetto. Het is een lichtbruisende, robijnrode frizzante met middelmatige intensiteit, neigend naar een lichte granaatkleur of rosé. In de neus delicate aroma’s van gekonfijt fruit, rozenblaadjes, framboos en aarbei. De oogst is beperkt want Brachetto blijft een delicate druif die niet gemakkelijk is te verbouwen. In Italië wordt hij meestal gedronken als dessertwijn, maar in het buitenland doet deze wijn het uitstekend bij jongeren als aperitief op fuiven en cocktailparty’s.

Witte wijnen: natuurlijk zijn er in Piemonte ook witte wijnen. Deze maakten de jongste 25 jaar eveneens een inhaalbeweging. Eerst en vooral is er het wereldberoemd duo DOCG’s Moscati d’Asti en Asti Spumante. DOCG Moscati d’Asti combineert de uitbundige aroma’s van de Moscato druif met een laag alcoholgehalte (5,5%) waardoor deze vederlichte frizzante vaak oneerbiedig de limonade onder de schuimwijnen wordt genoemd. Nochtans is deze mousserende wijn de ideale partner voor cocktailparty’s en is hij het perfecte gezelschap voor een namiddagdrink in combinatie met zonovergoten vers rood fruit. De DOCG Asti Spumante is op basis van dezelfde druif, maar is een droge schuimwijn. Hier wordt de uitbundigheid van het aroma vervangen door de frisheid van de zuren en de meer intense bubbels. Beide zijn wereldwijd razend populair en wedijveren met de Spaanse Cava en de Franse Champagne om de hoogste verkoopcijfers.

Arneis, de witte druif die gebruikt wordt binnen de rode DOCG Roero om Nebiolo te verzachten, kan ook alleen haar mannetje staan. Arneis is van nature een vrij koppige druif met een hoge aciditeit. Wijnbouwers hebben echter in de jongste decennia met succes hard gewerkt om deze druif te temmen. Zij levert vandaag dan ook karaktervolle witte wijnen met een breed, zij het getemperd, aromapalet en een fijn bittertje in de afdronk en mag als monocépage met recht ook de DOCG Roero appellatie dragen. Ook als schuimwijn heeft Arneis haar supporters.

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent ‘wijnkunde’ bij Syntra, zal het wijngebied Piemonte uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) of via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be én € 20,00 (€ 18,00 voor vtbKultuur-leden) storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.

Inschrijven is noodzakelijk!

Tekst © Louis Verschueren

<
>
x