vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Wijnthema ‘Noordwest Spanje: Galicië en DO Bierzo (Castilla y León)’

Galicië, gelegen in het Noordwesten van Spanje verschilt opmerkelijk van de rest van het land wat betreft klimatologische omstandigheden, die beïnvloed worden door de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje. De DO-wijnen van Galicië zijn Monterrei, Rias Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro en Valdeorras.

Datum: 05/03/2020
Uur: 20:15
Plaats: OC Krankhoeve - Grote Doelstraat 1 - Bonheiden
Prijs leden: € 18,00
Prijs niet-leden: € 20,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

DO Monterrei Niettegenstaande zowel blauwe als witte druiven er optimaal kunnen rijpen ligt ook hier, net zoals quasi overal in Galicië, de focus op vrij volle, verfrissende en aromatische witte wijnen van vooral Godello. Ook de rode wijnen op basis van vooral Mencía en Merenzao zijn vaak verfrissend fruitig en vol. Naast monocépage wijnen op basis van Godello, die de voorkeur genieten van de lokale Consejo Regulador, worden er ook witte cuvées geproduceerd.

DO Rías Baixas, de belangrijkste regio voor Albariño in Spanje, is veel koeler en natter dan de rest van het land. Dit is de D.O. waardoor Galicië in de belangstelling kwam te staan. De producenten koesteren de ambitie om van Rías Baixas ‘de witte wijn van Spanje' te maken, net zoals Rioja de rode wijn van Spanje is. Ze hebben zich de afgelopen 10 jaar inderdaad zodanig ontwikkeld, dat men wel erg koppig moet zijn, om dit niet te beamen. Haar wijnen behoren tot de duurste witte wijnen van Spanje.

DO Ribeira Sacra De wijnbouwers focussen hier duidelijk op rode wijnen op basis van Mencia, maar ook Brancellao, Merenzao, Sousón, Caïño Tinto en Mouratón liggen er aan de basis van mooie wijnen. Voor de beperkte productie van witte wijnen verkiest men vooral Godello, Treixadura en Doña Blanca.

DO Ribeiro Met ruim 93% van de geoogste druiven, ligt de focus hier duidelijk op witte wijnen. Met 70% van de aanbevolen witte druivenrassen is Treixadura de queen of white wine; zij doet het uitstekend in de vochtige wijngaarden op de steile berghellingen. De DO Ribeiro erkent 5 wijnstijlen, elk met hun eigen karakter. Van de geproduceerde wijnen is 90% wit, 9% rood en slechts 1% schuimwijnen.

DO Valdeorras wijnen beginnen zich wel te onderscheiden in twee groepen: de wijnen die van Godello en Mencía worden gemaakt en de overige. Naast monocépage wijnen op basis van Godello, die de voorkeur genieten van de lokale Consejo Regulador, worden er ook witte cuvées geproduceerd. Wijnen die gemaakt zijn met de aanbevolen druiven liggen in de lijn van de traditionele wijnen uit Galicië: frisse, lichtzurige, heldere witte wijnen en lichte, fruitige rode.

DO Bierzo (Castilla y Léon) De wijnen uit dit gebied vormen een overgang tussen de lichte wijnen uit Galicië en de zwaargewichten uit de Duero vallei. Vandaag vertegenwoordigen de rode wijnen er ruim 70% van de totale productie. De rosados zijn vlezig en krachtig, en de rode wijnen kunnen werkelijk uitmuntend zijn. Oude Bierzo wijnen hebben een indrukwekkend rijpingspotentieel. De crianza regels zijn zoals die voor heel Spanje gelden. Bierzo is zeker een DO die we de komende jaren in de gaten moeten houden, als de technologie up-to-date is. De wijnstreek Bierzo heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot één van de belangrijke Spaans wijngebieden, met de rode Mencía wijnen als belangrijkste trekker. Met een beetje talent en veel investeringen kan Bierzo een heel goed wijngebied worden.

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent ‘wijnkunde’ bij Syntra, zal deze Spaanse wijngebieden uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) of via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be én € 20,00 (€ 18,00 voor vtbKultuur-leden) storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.

Inschrijven is noodzakelijk!

© Louis Verschueren

<
>
x