vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Wijnthema 'Nieuw-Zeeland'

Niettegenstaande er in Nieuw-Zeeland al sinds het begin van de 19de eeuw wijn wordt gemaakt, begon de moderne wijnindustrie er pas in het midden van de 20ste eeuw met een versnelde groei vanaf de jaren 1980. Vooral de regio Marlborough wist vanaf toen de wereld te verbazen met de kwaliteit van haar Sauvignon Blanc wijnen, die volgens sommige specialisten ‘onvergetelijk’ waren.

Datum: 07/03/2019
Uur: 20:15
Plaats: OC Krankhoeve - Grote Doelstraat 1 - Bonheiden
Prijs leden: € 16
Prijs niet-leden: € 18
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Internationale waardering

Met haar internationale successen vanaf 1985 heeft Cloudy Bay Vineyards duidelijk een nieuwe wereldstandaard voor Sauvignon Blanc wijnen gecreëerd en het was aantoonbaar verantwoordelijk voor de enorme stijging van de wereldwijde interesse in dat druivenras. Na het succes met Sauvignon Blanc is Nieuw-Zeeland vandaag goed op weg om ook een sterke reputatie te verwerven met andere druivenrassen en wijnstijlen; o.a. Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon/Merlot cuvées, Syrah en de zogenoemde aromatics (Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris en Viognier).

Al in 2006 prees de Britse wijnschrijver Paul Howard de Nieuw-Zeelandse Pinot Noir wijnen. Hij stelde dat ‘vergelijkingen met Bourgondië onvermijdelijk zijn’ en dat (vrij vertaald): ‘Nieuw-Zeelandse Pinot Noir snel haar eigen onderscheidende stijl aan het ontwikkelen is, vaak met diepere kleur, meer puur fruit en meer alcohol. Terwijl door haar gevoeligheid voor terroir ook in Nieuw-Zeeland de regionale verschillen duidelijk aanwezig zijn, hebben de topwijnen er de ongrijpbare complexiteit van Bourgondië met de specifieke textuur en karakteristieken van Pinot Noir met inbegrip van verouderingspotentieel. Het is een bewijs van de ambachtelijke vaardigheden van de Nieuw-Zeelandse wijnbouwers dat er zelden Pinot Noir wijnen van lage kwaliteit worden aangetroffen.

Wijnregio’s

  • Marlborough
  • Hawke’s Bay
  • Gisborne
  • Nelson
  • Central Otago
  • Waipara Valley
  • Wairarapa
  • Auckland
  • Canterbury

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent ‘wijnkunde’ bij Syntra, zal deze wijnregio’s uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) of via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be én € 18,00 (€ 16,00 voor vtbKultuur- of VAB-leden) storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.

Inschrijven is noodzakelijk!                                                       

© louis.verschueren

<
>
x