vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Wijnthema ‘Madeira’ - VOLGEBOEKT

De DOC Madeira is de beschermde herkomstbenaming voor de met alcohol versterkte wijnen van het eiland Madeira.

Datum: 13/02/2020
Uur: 20:15
Plaats: OC Krankhoeve - Grote Doelstraat 1 - Bonheiden
Prijs leden: € 25,00
Prijs niet-leden: € 30,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

De huidige Madeira is ontstaan uit het nabootsen van de metamorfose die de wijnen tijdens de zeereizen ondergingen. Voor dit unieke karakter van de Madeira meten we teruggaan naar de 15e eeuw bij het ontstaan van de Oost-Indische route. De vaten Madeira werden voornamelijk als ballast meegenomen door de schepen die op Madeira hun bevoorrading kwamen inslaan voor de tocht rond Kaap de Goede Hoop richting Indië, China en Japan. De wijnen bleken na de woelige zeetrip beter dan ooit tevoren. Deze wijnen waren felbegeerd. Het duurde tot in 1794 voor men het mysterie omtrent deze metamorfose had ontrafeld. De wijn veranderde door de grote temperatuurschommelingen in combinatie met de vochtige zeelucht. Dit proces probeerde men op land na te bootsen door de vaten in kamers te leggen waarlangs de muren pijpen werden aangebracht waardoor er hete lucht circuleerde. Het principe van de estufa en het huidige karakter van de Madeira was geboren. De wijnen krijgen hierdoor een 'onsterfelijke bewaarkracht'.

Rond 1420-1440 werden de eerste wijnstokken van het ras malvasia aangeplant. In het begin van de 18e eeuw was er sprake van twee doorbraken met betrekking tot de bereiding van madeirawijnen: de versterking met alcohol tijdens de gisting en het inlassen van een periode van hoge temperatuur bij de opslag. De introductie van de druivenrassen boal en tinta negra mole vond plaats in de 17e en de 18e eeuw. In de 19e eeuw daalde de export van madera sterk als gevolg van concurrentie met andere wijnen, een meeldauwepidemie en de schade toegebracht door de druifluis. In de 20e eeuw leefde de wijnbouw weer op. Wijnbouw wordt bedreven tot een hoogte van 800 meter. Madeira kent zeer vele kleine percelen met wijnbouw. De teelt wordt voornamelijk bedreven op kleine terrassen die vaak zeer oud zijn, daardoor is mechanisatie nauwelijks mogelijk. Het grootste areaal wijnbouw vindt men op het zuidelijke deel van het eiland dat het warmst is.

Typen Madeira: Er bestaat een groot aantal typen madeira die vaak Engelse namen dragen. Van droog naar zoet onderscheidt men bij de toprassen: sercial (droog), verdelho (halfdroog), boal (halfzoet) en malmsey (zoet). Bij het druivenras tinta negra mole spreekt men van dry, medium dry, medium rich en fine rich zonder rasaanduiding. De duur van de opslag in jaren leidt eveneens tot verschillende madeira benamingen: 3, 5, 10, 15 years old. Frasqueira's zijn minimaal 22 jaar oud en dragen een oogst- en botteljaar.

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent ‘wijnkunde’ bij Syntra, zal de Madeira wijnen uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen Madeira wijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) of via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be én € 30,00 (€ 25,00 voor vtbKultuur-leden) storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.

Inschrijven is noodzakelijk!

© wijnkennis.be

<
>
x