vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Wijnavond ‘Mexico & Canada’.

Mexico kent een lange geschiedenis van wijnhuizen die teruggaat tot 1597. L.A. Cetto en Casa Pedro Domecq, de grootste Mexicaanse wijnproducenten, samen verantwoordelijk voor ongeveer 80% van de totale Mexicaanse wijnproductie, hebben de wereldwijde renommee de afgelopen jaren een nieuwe impuls gegeven. Hoewel Canada als een zeer jong wijnland gezien kan worden, kent men de wijnstok al 200 jaar.

Datum: 11/10/2018
Uur: 20:15
Plaats: OC Krankhoeve - Grote Doelstraat 1 - Bonheiden
Prijs leden: € 16,00
Prijs niet-leden: € 18,00
Thema: Culinair
Type: Reportage of lezing

(Luis Augustin) L.A. Cetto is de grootste wijnproducent van Mexico en verschilt in vele opzichten van haar concurrent Domecq. L.A. Cetto is een familiebedrijf dat in 1928 werd opgericht door de Italiaanse visionair Don Angelo Cetto die in de jaren 1920 vanuit Piemonte naar Mexico emigreerde. L.A. Cetto bezit 1.200 ha wijngaarden in de Valle de Guadalupe (Baja California) en nog eens 1.600 ha in Sonora. Zij hebben drie productlijnen: commerciële cuvées, een serie mono-cépages en houtgelagerde Private Reserve wijnen. Zij produceren o.a. Chenin Blanc, Malbec en Tempranillo wijnen en de Californische specialiteiten Zinfandel en Petite Sirah. Daarnaast kunnen zij ook hun Italiaanse afkomst niet verloochenen met Nebbiolo wijnen en zoete Passito wijnen op basis van in de woestijn zongedroogde druiven.

Casa Pedro Domecq is in Mexico vooral bekend vanwege zijn Brandy productie. Daarnaast produceren ze ook diverse wijnen in een brede prijsklasse en onder verschillende labels, waaronder: Calafia, XA, en Padre Kino. Hun beste wijnen zijn de Reserva en Chateau labels en fijne wijnen onder het XA-label. Eén van de meest populaire XA wijnen is de Blanc de Blanc op basis van 100% Chenin Blanc. Chateau Domecq is hun premium label en bevat een minder gebruikelijke rode cuvée van Nebbiolo en Merlot maar ook een witte topcuvée op basis van Sauvignon Blanc. In tegenstelling tot L.A. Cetto, dat alle druiven betrekt van eigen wijngaarden, koopt Casa Pedro Domecq alle benodigde druiven bij gespecialiseerde druiventelers. 

De wijnbouw heeft in Canada in de jaren 80 van de vorige eeuw haar echte start gemaakt. In tegenstelling tot andere wijnlanden is men hier vrijwel direct tot het maken van kwaliteitswijn gekomen. Mondiale kennis van de oenologie was hier debet aan. Ernstige druivenziekten heeft men hier min of meer ‘gemist’, de succesvolle druivenrassen waren inmiddels bekend en moderne vinificatie-technieken al ontwikkeld.

Wijnbouw in Canada vindt plaats langs de zuidelijke staatsgrens in de provincies Brits-Columbia en Ontario en op kleinere schaal in Quebec en Nova Scotia. De wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraden als Noordelijk Italië en Luxemburg. Hoewel de zomers warm zijn, zijn de winters vanwege polaire invloeden vrij streng. De microklimaten zijn voor de individuele wijnbouwgebieden divers. De iets noordelijker gelegen gebieden zijn doorgaans beplant met hybride-druiven omdat deze beter bestand zijn tegen koude. Hiermee wordt de wijn wel wat minder van kwaliteit. In 2005 telde Canada 237 wijnhuizen met een productie van 90 miljoen liter in allerlei wijnstijlen, volgens gangbare technieken. De meeste lokale wijnen drinken de Canadezen zelf. Export naar Europa komt maar zeer langzaam op gang en Canadese wijnen zijn er vandaag dan ook moeilijk te krijgen. Er is ook veel concurrentie en weinig budget voor marketing.

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent ‘wijnkunde’ bij Syntra, zal de Mexicaanse en Canandese wijnregio’s uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) of via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be én € 18,00 (€ 16,00 voor vtbKultuur- of VAB-leden) storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.

Inschrijven is noodzakelijk!                                                       

© louis.verschueren

<
>
x