vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Tentoonstelling ‘Jan Van Eyck. Een optische revolutie’ in MSK - Gent - AFGELAST

In 2020 organiseert het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit! Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard, waarvan zeker de helft afreist naar Gent. Het wordt een niet te missen krachttoer die de wereld van Van Eyck en zijn revolutionaire blik tastbaarder maakt dan ooit.

Datum: 05/04/2020
Uur: 15:10
Plaats: MSK - Fernand Scribedreef 1 - Gent
Prijs leden: € 31
Prijs niet-leden: € 34
Thema: Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 0

In het MSK Gent worden Van Eycks bewaarde werken samengebracht met werk uit zijn atelier, kopieën van intussen verdwenen schilderijen en meer dan 100 topstukken uit de late middeleeuwen. De acht gerestaureerde buitenluiken van De Aanbidding van het Lam Gods staan uiteraard centraal in de tentoonstelling. Voor het eerst in de geschiedenis wordt buiten de Sint-Baafskathedraal van Gent een tentoonstelling gewijd aan deze revolutionaire panelen van de gebroeders Van Eyck. De panelen worden verdeeld over de tentoonstellingszalen, zodat je dichter dan ooit bij Van Eycks meesterschap komt. Na hun terugkeer zullen ze de kathedraal nooit meer verlaten… Mis deze kans dus vooral niet!

‘Van Eyck. Een optische revolutie’ wordt een absolute once in a lifetime-ervaring. De revolutionaire blik en het genie van de Vlaamse meester worden tastbaarder dan ooit! Nooit eerder kon je zoveel van zijn meesterwerken op één plaats in detail bewonderen. Daarmee biedt de tentoonstelling dezelfde verwondering die Van Eycks tijdgenoten ervoeren bij het zien van zijn werk.

Het genie van Jan van Eyck.Bijna zeshonderd jaar na zijn overlijden behoudt de optische revolutie van Jan van Eyck zijn actualiteit en blijft zijn werk tot de verbeelding spreken. De baanbrekende kunstenaar had dan ook een gigantische invloed op de Westerse schilderkunst. Hij was hofschilder, bewoog zich in de hoogste adellijke én stedelijke kringen, en maakte ook diplomatieke reizen doorheen Europa. Al die ervaringen verwerkte Jan van Eyck in zijn schilderijen. Met zijn wetenschappelijke kennis, een ongeëvenaard observatievermogen en een verbluffende olieverftechniek schilderde hij de wereld zoals niemand hem ooit had voorgedaan. Hij maakte portretten waarbij enkel de adem ontbreekt, weidse landschappen die de wereld tot in het kleinste detail tonen, en zette zijn tijdgenoten – en ons vandaag – tegelijk op het verkeerde been met de illusionistische weergave van sculpturen.

Niet voor niets kwamen al in de vijftiende eeuw kunstminnende toeristen vanuit heel Europa naar Gent om het Lam Gods in het echt te bewonderen. Tegelijk blijft deze Vlaamse meester een enigmatische figuur: slechts een twintigtal werken van zijn hand en een handvol historische bronnen over zijn leven bleven bewaard. De tentoonstelling in 2020 ontrafelt de mythen rond de kunstenaar en dompelt de bezoeker onder in de wereld van Van Eyck.

Internationale krachttoer. Om Jan van Eyck zijn optische revolutie tastbaar te maken, plaatst het MSK zijn werken naast die van zijn meest getalenteerde tijdgenoten. Zo komen verschillende schilderijen uit internationale topcollecties voor het eerst naar België, of worden voor het eerst samen getoond. Absolute hoogtepunten zijn de schilders van de vroege Italiaanse renaissance, die zelden naast hun Vlaamse tegenhanger te zien zijn, en de kunstenaars die zich vanaf de zestiende eeuw door Van Eyck lieten inspireren. In totaal brengt het MSK meer dan 100 schilderijen, miniaturen, sculpturen en tekeningen uit de (late) middeleeuwen samen. Klinkende namen als de Vaticaanse Musea, het Museo Nacional del Prado in Madrid, de Gemäldegalerie in Berlijn, de National Gallery in Washington en het J. Paul Getty Museum in Los Angeles behoren tot de vele partners.

Samenkomst: om 14.50 uur aan de ingang van het MSK - Fernand Scribedreef 1 - Gent. Voor de trip naar Gent kan je aansluiten bij onze groep die in Mechelen de trein zal nemen (samenkomst in de lokettenzaal van het NMBS-station - het uur wordt later medegedeeld).

Deelnameprijs (inkom en gids): € 31 leden en € 34 voor niet-leden. De verplaatsing naar Gent is niet inbegrepen.

Deelnemen: inschrijven via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be of bij Georges Soyez (tel. 0478 99 97 86) of en, na ontvangst van bevestiging van je inschrijving, onmiddellijk de deelnameprijs storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.

Opgelet: het aantal deelnemers is beperkt!

© foto’s: lukasweb.be - Art in Flanders vzw & vaneyck2020.be

<
>
x