vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Reisfilm ‘Laos en de Mekong rivier’ van Hugo en Patricia De Ruysscher-Ceuterickx

Fimreportage van hun bootreis over de Mekong, en verder hun tocht door Laos, een minder gekozen bestemming in zuidoost-Azië.

Datum: 10/11/2020
Uur: 20:00
Plaats: Ludwinahuis
Adres: Zellaerdreef 2 , 2820 Bonheiden
Prijs leden: € 7,00
Prijs niet-leden: € 7,00
Prijs voorverkoop: € 6,00 (uitsluitend voor vtbKultuur-leden)
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Het eerste deel beschrijft hun bootreis op de Mekong van Houay Xay, aan de grens met Thailand, tot de beroemde oude koningsstad Luang Prabang. Onderweg leggen ze aan bij verschillende oeverdorpen van Hmong, Khamu en Tai Lue minderheden, waar de vrouwen zich hebben toegelegd op de weefkunst, het vlechten van manden en het vervaardigen van papier uit de bast van de moerbeiboom, en de mannen rijstbrandewijn stoken. De Pak Ou grotten hebben al eeuwenlang een religieuze betekenis, en zijn terecht een mystieke plaats. Luang Prabang is de ziel van Laos, en de stad is zo bijzonder, dat ze in 1995 in haar geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO werd geplaatst. Omringd door groene heuvels en bergen, bezit dit idyllische Shangri-La niet minder dan 33 wats in het oude centrum. Met hun prachtige geplooide daken, hun met bladgoud bedekte gevels en deuren, en hun sprookjesinterieurs met schitterende fresco’s, maken ze de stad tot een toppunt van boeddhistische kunst. Een dansvoorstelling in het Koninklijk Theater brengt de oude cultuur van het land terug tot leven. 

Na de pauze volgt hun reis van Luang Prabang naar het ultieme zuiden tot de grens met Cambodja.  Aan de voet van de Kuang Si-watervallen liggen turkooizen poelen als een feeëriek sprookjesdecors.  Somboun is een dorp van de Hmong, en in Namchat wonen de Khamu. Bij Phonsavan ligt de Vlakte van de Kruiken, een archeologisch raadsel: honderden zandstenen kruiken van meer dan 2000 jaar oud, liggen verspreid in het landschap. Vang Vieng is beroemd voor zijn pittoreske karstbergen, waarin talrijke grotten voorkomen. In de hoofdstad Vientiane is de Franse koloniale sfeer nog steeds voelbaar. De Khmer tempelruïnes van Wat Phu in de provincie Champassak gaan terug tot de 10e eeuw na Chr. en zijn dus nog 200 jaar ouder dan Angkor Vat in Cambodja. De Khon Phapheng Watervallen op de Mekong zijn de grootste watervallen van Zuidoost-Azië. Met een houten longtail boot varen ze tussen de meer dan 4000 eilanden van Si Phan Don, op zoek naar de zeldzame Irawaddy dolfijnen.

De schitterende videobeelden in High Definition staan garant voor een boeiend avontuur!

Toegangskaartjes:

- in voorverkoop (uitsluitend voor vtbKultuur-leden): € 6,00. Kaartjes in voorverkoop kunnen tot 8 november besteld worden via mail bonheiden@vtbkultuur.be of bij Georges Soyez (tel. 0478 99 97 86). Nadat je de bevestiging van je bestelling ontvangen hebt, dient het deelnamebedrag onmiddellijk gestort op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.

- aan de kassa: € 7,00

Vooraf inschrijven is verplicht!

<
>
x