vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Lezing ‘Wang met de Pet’ door Elfi Vansteenkiste

Kennismaking met het leven van alledag van de gewone Chinees.

Datum: 03/03/2020
Uur: 20:00
Plaats: GC Den Bussel - Haachtsebaan 54 - Keerbergen
Prijs leden: € 7,00 (aan de kassa)
Prijs niet-leden: € 7,00
Prijs voorverkoop: € 6,00 (uitsluitend voor leden)
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

In de media komt China vaak aan bod. Dan gaat het meestal over politiek of economie. Opvallend weinig aandacht wordt besteed aan hoe de gewone Chinees leeft of overleeft in dit immense snel veranderende land. Daarom wil Elfi Vansteenkiste in haar voordracht die ze illustreert met beelden, focussen op het leven van Wang met de pet: Wie zijn ze, die Chinezen? Waar zijn gewone mensen in China mee bezig? Waar wonen ze? Wat eten ze? Waar dromen ze van? Waarin verschilt het leven van een boer uit het achterland van dat van een Chinees uit de grootstad? Wat is er voor hen veranderd de voorbije 30 jaar? In hoeverre kunnen ze mee profiteren van de economische vooruitgang? En welke prijs moeten ze daarvoor betalen? En is hun leven wel zo verschillend van het onze?

Elfi Vansteenkiste studeerde sinologie (de studie over China en alle daaraan gerelateerde vakdomeinen, zoals Chinese aardrijkskunde, geschiedenis, filosofie en dergelijke, evenals de Chinese talen en literatuur) aan de Katholieke Universiteit Leuven en The Mandarin Daily News and Language Center in Taiwan. Terug in België werkte ze als freelance gids voor alle grote Azië-tentoonstellingen en als reisbegeleider voor verschillende organisaties. Tussen haar opdrachten door trok ze naar China om nieuwe streken te ontdekken en nieuwe ervaringen op te doen. Zo was ze in 1991 één van de 7 vrouwen die deelnam aan de expeditie ‘The Walk’, een voettocht van vier maanden, langs de restanten van de Chinese muur. Na 30 jaar freelancen wil ze nu haar liefde voor China en de Chinezen delen met iedereen die daar interesse in heeft. Haar organisatie heet ‘de negen draken’. De stof voor haar voordrachten haalt ze in China zelf. Haar eerste reis dateert van 1987. Sindsdien is ze er meer dan 100 maal terug geweest. Zo heeft ze de grote veranderingen in dit land van heel nabij kunnen meemaken.

Toegangskaartjes:

  • in voorverkoop (uitsluitend voor vtbKultuur-leden): € 6,00. Kaartjes in voorverkoop kunnen tot 2 maart besteld worden bij Georges Soyez (tel. 0478 99 97 86) of via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be. Nadat je de bevestiging van je bestelling ontvangen hebt, dient het deelnamebedrag onmiddellijk gestort op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.
  • aan de kassa (voor leden en niet-leden): € 7,00.

Foto’s © Elfi Vansteenkiste

<
>
x