vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Lezing ‘Smakelijke Kunst’, door Tamara Ingels

In deze lezing ‘Smakelijke Kunst’ gaan we samen op zoek naar de weergave, maar ook naar de betekenis van eten doorheen de kunstgeschiedenis.

Datum: 10/09/2019
Uur: 20:00
Plaats: OC Sint-Maartensberg - Sint Maartensberg 1 - 2820 Rijmenam
Prijs leden: € 9,00 (aan de kassa)
Prijs niet-leden: € 9,00
Prijs voorverkoop: € 8,00 (uitsluitend voor leden)
Thema: Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Over smaken en kunst: over weinig disciplines wordt zo veel geschreven als over eten en kunst. Het is dan ook niet voor niets dat men spreekt van ‘kookkunst’. Maar hoe zit het in de kunstgeschiedenis? We staan jammer genoeg zelden stil bij het belang van de afbeelding van voeding in de kunst. Welke rol speelde voeding in de geschiedenis van onze Westerse beeldcultuur van de Oudheid tot en met vandaag? Wat wordt er weergegeven, en vooral waarom? We mogen immers niet vergeten dat veel kunstenaars voeding (denk maar aan de appel!) tot een symbool maakten.

Aan tafel! Maar wat serveert de tafel van de kunstgeschiedenis zoal? Welke voedingswaren treffen we aan en voor wie waren ze eigenlijk bedoeld? Heel vaak blijkt de context van het kunstwerk ons heel veel te vertellen. Om die context te bepalen moeten we ons enkele noodzakelijke vragen stellen. Voor wie en door wie was het werk vervaardigd? Wie kon ernaar kijken? En voor welke ruimte was het voorbestemd?

Wie verschijnt er in de kunst zoal aan tafel? Doorheen de kunstgeschiedenis zien we heel vaak dat vooral de gegoeden zich laten portretteren aan tafel. Het is vrij duidelijk dat bepaalde soorten voedsel wel degelijk een sterke sociale status met zich meebracht. Hoe exotischer de voedingswaren, hoe rijker de geportretteerde geacht werd. Ook de keuken, de keukenmeid en de herberg komen aan bod. Taferelen van Johannes Vermeer tonen deze voorliefde. Niet alleen wie het eten at, maar ook wie het bereidde was dus een mogelijk thema van de kunst. Later kwamen ook herbergtaferelen erg in trek, waar de Antwerpse schilder Henri De Braekeleer zich nagenoeg in specialiseerde.

Eten door de eeuwen heen: een kort overzicht van een erg lange geschiedenis. We vinden voorstellingen van met voeding gevulde tafels al terug in de muurschilderingen van bijvoorbeeld het Oude Egypte. Later, bij de Grieken en de Romeinen komen voorstellingen van eten, drinken en verschillende soorten voeding eveneens aan bod. Dat voeding ook kon dienen om het volk te sussen en te vermaken vinden we nog terug in de uitspraak ‘Brood en Spelen’ die in dit tijdvak zijn oorsprong kent. Ook in de kunst in de Middeleeuwen vinden we afbeeldingen die met eten en de productie ervan te maken hebben. Voorbeelden zijn de getijdenboeken ‘Les très riches heures du Duc de Berry’. Bij de Vlaamse Primitieven zien we ook wel eens voedingswaren, al krijgen ze daar een sterk symbolische waarde mee.

Toegangskaartjes:

  • in voorverkoop (uitsluitend voor vtbKultuur-leden): € 8,00. Kaartjes in voorverkoop kunnen tot 22 maart besteld worden bij Georges Soyez (tel. 0478 99 97 86) of via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be (vtbKultuur bankrekening BE71 9795 4287 6669). Nadat je de bevestiging van je bestelling ontvangen hebt, dient het deelnamebedrag onmiddellijk gestort op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.
  • aan de kassa: € 9,00

© foto’s Tamara Ingels

 

<
>
x