vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

HD-reisfilm ‘SURINAME’ van Jean-Pierre en Mieke Demarsin

Suriname is gelegen in Zuid-Amerika, bijna op de evenaar, en toch: hier spreekt men Nederlands! Boeiend zijn een bezoek aan de kleine dorpen in het Amazonewoud, een excursie naar de oude plantages en naar de stranden waar grote zeeschildpadden hun eieren komen leggen.

Datum: 01/10/2020
Uur: 20:00
Plaats: GC Den Bussel
Adres: Haachtsebaan 54 , 3140 Keerbergen
Prijs leden: € 7,00 (aan de kassa)
Prijs niet-leden: € 7,00
Prijs voorverkoop: € 6,00 (uitsluitend voor leden)
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Reportage of lezing

Suriname is gelegen tussen de twee Guyana’s in en met Brazilië als zuiderbuur. Het half miljoen Surinamers woont vooral in de kuststrook en in de hoofdstad Paramaribo. De geladen geschiedenis bracht een multi-etnische bevolking voort: Indianen, Boscreolen, Chinezen, Hindoestanen, Javanen…

De ontdekking van Suriname in 1499 staat op naam van Alonso de Hojeda, een Spaans ontdekkingsreiziger. In de straten van de hoofdstad Paramaribo is de koloniale geschiedenis van het land zichtbaar aanwezig. Het historisch centrum maakt sedert 2002 deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Typisch zijn er de houten huizen op een bakstenen basis. Hollandse bakstenen, als ballast meegenomen op de vaart naar Suriname. Steeds meer van deze 18de-eeuwse huizen worden gerestaureerd. Het Fort Zeelandia is een symbool van Suriname als Nederlandse kolonie.

Voor het gebouw van het Ministerie van Financiën staat de imposante Jopie Pengel, de eerste premier van Creoolse afkomst. De Palmentuin van het voormalig paleis van de gouverneurs, een gebouw van 1730, staat open voor het publiek.

De bloei van Paramaribo was te danken aan de honderden plantages langs de waterlopen in het noorden van het land. Naast suiker werd ook koffie, katoen en cacao verbouwd. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 deed men beroep op contractarbeiders, eerst Chinezen, later Hindoestanen en Javanen. Samen met de inheemse Indianenstammen, vormde er zich een multiculturele samenleving waarin de verschillende bevolkingsgroepen en religies verdraagzaam naast elkaar leven.

Toegangskaartjes:

  • in voorverkoop (uitsluitend voor vtbKultuur-leden): € 6,00. Kaartjes in voorverkoop kunnen tot 27 september besteld worden bij Georges Soyez (tel. 0478 99 97 86) of via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be. Nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, dient het deelnamebedrag onmiddellijk gestort op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.
  • aan de kassa (voor leden en niet-leden): € 7,00

Vooraf inschrijven is verplicht!

<
>
x