vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

HD-reisfilm ‘DE ULTIEME ANTARCTICA EXPEDITIE’ van Edgard Jespers

Exploratiefilm (reportage) over het uiterste zuiden van onze planeet: de Falklandeilanden, South Georgia en Antarctica.

Datum: 08/09/2020
Uur: 20:00
Plaats: Ludwina Huis
Adres: Zellaerdreef 2 , 2820 Bonheiden
Prijs leden: € 7,00 (aan de kassa)
Prijs niet-leden: € 7,00
Prijs voorverkoop: € 6,00 (uitsluitend voor leden)
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Reportage of lezing

In de exploratiefilm (reportage) nemen we van uit Ushuaia, in het zuiden van Argentinië, niet de kortste weg naar Antarctica maar bezoeken onderweg de Falklandeilanden, ook de Malvinas genoemd, een Brits overzees gebied. De Falklandeilanden bestaan uit twee grote en honderden kleine eilanden. Ze zijn de broedplaats voor vele zeevogels zoals de albatros en de caracaras, en grote aantallen pinguïns.

South Georgia, een eilandengroep in de zuidelijke Atlantische Oceaan, is eveneens Brits overzees gebied. Het wordt gekenmerkt door een prachtig berglandschap met gletsjers en stranden vol wilde dieren. Hier broeden meer dan 500.000 paartjes koningspinguïns. Het is ook de broedplaats van vele zeevogels, zeehonden en zeeolifanten. Langs de noordkust van South Georgia maken we kennis met een aantal verlaten stations van de walvisvaarders operationeel tot in de 60er jaren van vorige eeuw.

Antarctica rond de Zuidpool is het vijfde grootste continent (14 miljoen km²) en wordt omringd door de Atlantische-, Indische- en de Grote Oceaan. Het land en het water rond Antarctica wordt gezamenlijk aangeduid met de term Antarctis. Antarctica is bijna volledig bedekt met een ijskap. Het is het koudste gebied op aarde. De laagste temperatuur ooit gemeten is -89,2°C. Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De ijskap is gemiddeld 2.200 m dik, 4.776 m op de dikste plaats. Het hoogste punt is Mount Erebus (3.794 m) een stratovulkaan. Op Antarctica groeien slechts enkele plantensoorten. Langs de kusten leven echter veel dieren, waaronder pinguïns, walvissen en zeehonden. De wateren rond Antarctica zijn rijk aan voedsel. Antarctica heeft geen permanente bewoners. Een aantal landen houden echter onderzoekstations open.

Na het bezoek aan het Antarctisch gebied varen we door de Drake passage, de woeligste zee ter wereld, terug naar Ushuaia.

Toegangskaartjes:

- in voorverkoop (uitsluitend voor vtbKultuur-leden): € 6,00. Kaartjes in voorverkoop kunnen tot 5 september besteld worden bij Georges Soyez (tel. 0478 99 97 86) of via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be. Nadat je de bevestiging van je bestelling ontvangen hebt, dient het deelnamebedrag onmiddellijk gestort op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.

- aan de kassa: € 7,00

Vooraf inschrijven is verplicht!

<
>
x