vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

‘De wondere wereld van vis en vissers’ door Wilfried Moeyaert

In woord en beeld presenteert Wilfried Moeyaert het reilen en zeilen van de Vlaamse visserij door de eeuwen heen.

Datum: 12/11/2019
Uur: 20:00
Plaats: OC Sint-Maartensberg - Sint Maartensberg 1 - 2820 Rijmenam
Prijs leden: € 15,00
Prijs niet-leden: € 20,00
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Wilfried Moeyaert is een duizendpoot in gastronomie met een enorme passie voor vis. Met zijn meer dan 30 jaar ervaring in de vissector leerde hij dat hoe langer hoe minder mensen iets van vis afwisten. Om het artisanale in de kijker te zetten besloot hij tot het initiatief ‘visseversa’, waarin je de woorden vis en vers terugvindt maar ook een vervorming van vice versa. Zijn eerste presentatie rond de Vlaamse Visserij noemde hij De Wondere Wereld van Vis en Vissers’. Toen TV1 hem vroeg of ze een presentatie konden bijwonen en filmen, raakte alles in een stroomversnelling. De Wondere Wereld van Vis en Vissers is in Vlaanderen dan ook één van de best lopende projecten rond de Vlaamse Visserij geworden.

Deze presentatie is opgebouwd rond een PowerPoint met honderden beelden en gaat vooral over de Vlaamse Visserij: de historiek van 1000 jaar visserij, maar ook over de actualiteit (wat kan nog, wat mag nog, wat wordt gedaan om duurzaam te vissen, …). Daarnaast is er aandacht voor het aanbod in de viswinkels en supermarkten. Hoogtepunt van de presentatie zijn de 10 tot 15 vissen die Wilfried meebrengt, vissen zoals je ze al lang niet meer ziet in de winkel.

De presentatie is ook interactief. Zo worden garnaaltjes uitgedeeld die moeten gepeld worden en dan in een vissoepje gaan (dat vanzelfsprekend ter plaatse geconsumeerd wordt). Verrassend lekker is ook een haringbordje dat je ter degustatie aangeboden wordt. Een glaasje cava als verwelkoming en een glaasje witte wijn (bij het haringbordje) vervolledigen het geheel.

Deelnameprijs: € 15,00 voor vtbKultuur- en KWB-leden en € 20,00 voor niet-leden.

Deelnemen: inschrijven via bonheiden@vtbkultuur.be of bij Georges Soyez (tel. 0478.99.97.86) én, nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Activiteit i.s.m. KWB Bonheiden-Rijmenam

<
>
x