vtbkultuur Bonheiden

Bonheiden

Bezoek aan het 'Park van Beervelde' en de 'Gentse Floraliën' - VERPLAATST NAAR 5 MEI 2021

In het park van Beervelde vernemen we alles over de geschiedenis van de tuinbouw in het Gentse en ’s namiddags bezoeken we de Gentse Floraliën.

Datum: 06/05/2020
Uur: 08:15
Plaats: Park van Beervelde & Floraliën Gent
Prijs leden: € 50,00
Prijs niet-leden: € 60,00
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Groepsbezoek

Om 10.00 uur starten we met een lentewandeling ‘park in bloei’ in het Park van Beervelde. Van eind april tot begin juni staan de rhododendrons in volle bloei. Het moment bij uitstek voor een botanische en historische gegidste wandeling in de tuinen van het Kasteel van Beervelde, mooi en leerrijk. Wij vernemen er ook alles over de geschiedenis van de tuinbouw in het Gentse.

Het 25 ha grote kasteelpark werd in 1873 ontworpen en aangelegd in Engelse landschapsstijl. De bedoeling van de opdrachtgevers, de graven de Kerchove de Denterghem, was het park als uitstalraam te laten fungeren voor de toen nog prille Gentse sierteelt. De basisidee was, op een relatief kleine oppervlakte, de elementen bijeenbrengen die men in een ideaal natuurlijk landschap zou willen zien: romantische vergezichten, glooiende weiden, de illusie van een opening in een groot bos, kronkelende paadjes, grillige waterpartijen, bruggetjes, sprookjesachtige gebouwen.

Na de wandeling volgt een lunch (Stoverij met Brugse Zot, slaatje en frietjes - rijstpapje met bruine suiker en een koffie) in Feestzaal Breughel in Beervelde.

Om 14.30 uur bezoeken we de Floraliën in de Floraliënhal in het Citadelpark van Gent. De hal vormt het decor voor de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars. Van natuur naar cultuur, biodiversiteit, groen in de stad en de klimaatverandering vormen de vier grote pijlers van Floraliën 2020.

’Mijn paradijs, een wereldse tuin’ wordt het thema van de Floraliën. In onze maatschappij zijn mensen steeds meer op zoek naar stilte en rust, naar zichzelf en naar hun persoonlijk paradijs. Dat paradijs ligt voor iedereen op een andere plaats. Sommigen vinden het in hun groene huiskamer, anderen voelen zich dan weer het best in een park of in hun eigen tuin. Wim Opbrouck siert het campagnebeeld van de Floraliën 2020 als engel met vleugels van bloemen. Uitgangspunt voor ‘Mijn Paradijs, een Wereldse Tuin’ zijn ook het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck en een afdruk van de tuin van bisschop Triest, waarop nutstuin en lusttuin, inheemse en uitheemse planten te zien zijn. Het middenpaneel van het Lam Gods toont een paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek. Het is een weelderig decor van planten en bloemen. De kleuren van het werk komen tijdens Floraliën tot bloei in feeërieke spektakels. De bloemen die in het Lam Gods voorkomen zal je dan ook kunnen ruiken.

Tot 17.30 u kan je op eigen tempo, in de Floraliënhal de bloemententoonstelling bezoeken.

Deelnameprijs: € 50,00 voor vtbKultuur-leden (€ 60,00 voor niet-leden).

Inbegrepen: vervoer met autocar, de fooi voor de chauffeur, de toegang en gegidste rondleiding in het Park van Beervelde, het inkomticket voor de Floraliën, gebruik van het draadloos audiofoon-systeem.

Niet-inbegrepen: dranken (behalve de koffie tijdens de lunch) en overige persoonlijke uitgaven.

Opstapplaatsen

- om 08.00 u.: aan de bushalte 'Kerk' op de Haachtsebaan (aan de oude kerktoren op het Gemeenteplein in Keerbergen)

- om 08.15 u.: op parking De Meent (Waversesteenweg 29, Bonheiden)

Deelnemen: inschrijven via e-mail bonheiden@vtbkultuur.be of bij Georges Soyez (tel. 0478 99 97 86) én, nadat je de bevestiging van je inschrijving ontvangen hebt, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van vtbKultuur Bonheiden.

Activiteit georganiseerd i.s.m. S-Plus Bonheiden

© Foto’s: parkvanbeervelde.be & floralien2020.be

<
>
x