vtbkultuur Blankenberge

Blankenberge

De Tempeliers, feit en fictie

Lezing door Philippe Vindevogel.

Datum: 30/04/2020
Uur: 14:30
Uur van samenkomst: 14:15
Plaats: Roeschaertzaal
Adres: Zeedijk 150, 8370 Blankenberge
Plaats van bijeenkomst: CCCasino
Prijs leden: 5€
Prijs niet-leden: 7€
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

De Orde van de Tempeliers was een katholieke monnikenorde die ten tijde van de kruistochten een Heilige Oorlog tegen de moslims voerde in het Heilig Land. De orde is rond 1115 geleidelijk ontstaan uit een aantal kruisvaarders en officieel erkend door de Katholieke Kerk in 1129 en bleef daarna bijna 200 jaar bestaan.  De Tempelorde heeft een belangrijke invloed uitgeoefend op onze beschaving. Er wordt eveneens een Tempeliersbier gedegusteerd.

Onze spreker Philippe Vindevogel ( °Menen 1957) zegt hierover: De kruistochten zijn vaak voorgesteld als enkel oorlog en ellende in naam van een geloof. Er is meer, véél meer. Maar het onderscheid maken tussen werkelijkheid en opinie is een kunst en een studie waard. Veel goeds gebeurde ook in die tijd en naast bloedige oorlogen kunnen we leren van deze orde die in de vele rustige dagen in het Heilig Land, het leven deelden met Joden en Moslims. Ze deelden hun kennis en kunde en brachten die zelf tot in het Westen.

 Deze activiteit is i.s.m. Davidsfonds en Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge.

Leden van deze verenigingen betalen 5 euro/pers – niet-leden : 7 euro/pers.  In deze prijs is een Tempeliersbiertje of een niet alcoholisch drankje inbegrepen.

 

 

<
>
x