vtbkultuur Blankenberge

Blankenberge

100 jaar VOS

100 jaar VOS of de lange toch van het IJzerfront naar het Vlaamse Zelbestuur, lezing door Guido Moons

Datum: 07/11/2019
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:45
Plaats: Aula Bib
Adres: Onderwijsstraat , 8370 Blankenberge
Prijs leden: 3€
Prijs niet-leden: 5€
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

 

VOS werd opgericht in 1919 door Vlaamsgezinde IJzerfrontsoldaten met hun idealen: Nooit meer Oorlog – Godsvrede – Zelfbestuur
Erkend als sociaal-culturele vereniging voor volwassenenwerk in 2000, profileert VOS zich als Vlaamse Vredesvereniging

 

-korte inhoud van de lezing: dit jaar bestaat het Verbond VOS (Vlaamse Oudstrijders) precies 100 jaar. Het is het bewogen verhaal van een generatie die niet enkel het rauwe en onmenselijke oorlogsgeweld van de eerste wereldbrand heeft overleefd maar die bovendien mee de fundamenten heeft gelegd voor een verdere Vlaamse ontvoogding. Een ontvoogding op politiek, cultureel en sociaal-economisch vlak. Maar tevens een vergeten verhaal! Met deze lezing wil de spreker bewust de focus richten op een totaal onterecht vergeten en weggemoffeld stuk geschiedenis van Vlaanderen.

 

 

GUIDO MOONS (°1954) leerde de Vlaamse Beweging kennen via de IJzerbedevaart en het Taal Aktie Komitee, waar hij in 1985 woordvoerder werd. Toen in 1991 een samenwerking tussen TAK en de VVB tot stand kwam, belandde Guido in de algemene raad van de VVB. In 2000 volgde hij Ivan Mertens op als algemeen voorzitter van de VVB, een functie die hij later, na Rita De Bont en Eric Defoort, nog voor een tweede termijn zou opnemen om in 2013 de fakkel door te geven aan Bart De Valck. Het was geenszins het sein om op de lauweren te gaan rusten want sindsdien ontpopte Guido zich tot drijvende kracht achter diverse initiatieven zoals de herdenkingen in het raam van 100 jaar Grote Oorlog en recent nog de cd ‘Rebelse Liederen’. Zijn motto Nie Pleuje werd door menig Vlaams Beweger overgenomen maar geldt tot nader order in de eerst plaats nog altijd voor duivel-doet-al Guido. In het nieuwe bestuur heeft hij de verantwoordelijkheid voor het Kenniscentrum op zich genomen..  

 

 

 

<
>
x